Zaglavje Podpri nas
Podatki in odpadki

Ekologi brez meja v teh časih sicer pogrešamo dejansko prisotnost na terenu, a smo se zato še bolj temeljito posvetili raziskovanju, odkrivanju novih tem in zagotavljanju podatkov. Leto tako zaključujemo z razburljivimi novimi odkritji na področju kemikalij v plastiki in naših telesih ter korporativne odgovornosti za onesnaževanje, kar nam daje motiv in zagon za naše drugo poslanstvo, aktivacijo, ki jo s kampanjama #WeChooseReuse in #OblekaNarediČloveka nadaljujemo tudi v prihajajočem letu. Naj bo optimistično - ni vse tako slabo.

Novice
Koš za bio odpadke
Tudi Slovenci smo okuženi s plastiko

Škodljive kemikalije, ki so sestavni del prehranske embalaže, prehajajo tudi v človeška telesa. V raziskavi Plastika pod drobnogledom smo izmed 28 analiziranih kemikalij v 52 vzorcih urina v povprečju našli 20,5 kemikalij. Kaj to pomeni za nas?

Preberi več
#WeChooseReuse - Evropa za več ponovne uporabe

Nadomestimo izdelke za enkratno uporabo s sistemi za ponovno uporabo. Podpiši zavezo in se pridruži revoluciji ponovne uporabe v Evropi!

Preberi več
Coca Cola, PepsiCo in Nestlé že tretje leto zapored razglašene za največje onesnaževalce s plastiko

Popis blagovnih znamk je iniciativa, ki aktivira državljane po vsem svetu, da plastične odpadke preštejejo in zabeležijo, katerim blagovnim znamkam pripadajo. Letos je več kot 14 tisoč prostovoljcev v 55 državah zbralo in popisalo 346.494 kosov odpadkov. Neslavno lestvico top 10 zasedajo stare znanke.

Preberi več
Knjiga Dom brez odpadkov nas ponovno navdušuje

Ko smo Ekologi brez meja pred dobrimi štirimi leti prvič dobili v roke knjigo Zero Waste Home v originalu, smo verjeli, da je to priročnik, ki ga nujno potrebujemo tudi v slovenščini. Zanimivo je, da smo takrat le s težavo našli založbo, ki nam je bila pripravljena prisluhniti

Preberi več
Morda pa ni vse tako slabo

Ko govorimo o iztekajočem se letu 2020, se ne moremo izogniti besedi virus. Spremembe so se globoko dotaknile našega življenja, a niso vse negativne. Veliko stvari, ki so se se nam do sedaj zdele samoumevne, so ali povsem izginile ali se na novo definirale, prilagodile.

Preberi več
Aktualni dogodki
Osebno
Kar odvržemo, konča v nas

Že dlje se sprašujem, ali snovi v plastiki, s katero prihajam v stik praktično vsak dan – največkrat gre za plastenke vode in embalažo za živila –, na koncu pristanejo tudi v mojem telesu.

Preberi več
Ne spreglejte