04
Dec
2020

Knjiga dom brez odpadkov nas ponovno navdušuje!

Ko smo Ekologi brez meja pred dobrimi štirimi leti prvič dobili v roke knjigo Zero Waste Home v originalu, smo verjeli, da je to priročnik, ki ga nujno potrebujemo tudi v slovenščini. Zanimivo je, da smo takrat le s težavo našli založbo, ki nam je bila pripravljena prisluhniti. Na srečo je Tehniška založba Slovenije prepoznala pomen tovrstnega priročnika in verjela, da to slovenski kupci želijo in potrebujejo.

Ob izidu knjige v septembru 2016 je prišla v Ljubljano tudi avtorica Bea Johnson in med predavanjem občinstvo navdušila s svojo preprostostjo, optimizmom in smislom za humor. Vse našteto veje tudi iz njene knjige. Odpadki in njihovo ločevanje ali preprečevanje niso ravno lahkotna tema, ki bi navduševala množice, zato moraš biti mojster pripovedovanja, da pripelješ bralca od naslovnice vse do zadnje strani v knjigi.

Bea Johnson leta 2016 navdušila Slovenke in Slovence na razprodani predstavitvi knjige (foto: Maša Kores).

Zakaj je tako uspešna? Predvsem zato, ker govori v prvi osebi, iz lastnih izkušenj. Govori tudi o zmotah in pretiravanju, nasveti pa so res priporočila in ne zapovedi ali pridige. Vsak lahko v njej najde nekaj zase. Kje bo naredil prvi korak, bo hodil počasi, hitro ali stopicljal na mestu? Vse to je odločitev vsakega posameznika. In kjer ni prisile, je ponavadi uspeh večji.

Ne, življenje v domu brez odpadkov ni za priviligirance z veliko denarja in časa. Ravno nasprotno! Končni učinek je manj navlake, posledično manj pospravljanja in čiščenja in zato več časa za bolj ustvarjalne dejavnosti ali preprosto za počitek z dobro knjigo v roki.

Knjigo so si ljudje posojali med seboj (v duhu življenja brez odpadkov) ali sposojali v knjižnicah, v knjigarnah pa jo je bilo vse težje najti. Tudi v naših Zelencih je bil na voljo še en sam izvod!

Zato vam z veseljem sporočamo, da je v teh dneh izšel ponatis knjige. Malo smo tudi ponosni, ker nam potreba po priročniku daje potrditev, da smo imeli prav. Vzporedno s knjigo pa smo z našimi ostalimi aktivnostmi, predvsem ozaveščanjem v člankih, intervjujih in predavanjih spreminjali navade in miselnost tako, da dom brez odpadkov vse bolj postaja nov življenjski stil in vse manj eksotika.

Vabimo vas, da jo preberete tudi vi! Z nakupom knjige v naši spletni trgovini nam boste pomagali, da bomo še kdaj lahko pripeljali v Slovenijo tako zanimive ljudi.

Knjiga Zero Waste Home je izšla že v več kot 25 jezikih!

Piše: Helena Nieboer

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...