28
Maj
2021

Izbrala sem zdravje in čistejši planet, zato uporabljam pralne vložke

V pospešeni modernizaciji in gospodarskem napredku prejšnjega stoletja smo na veliko področjih malo zamižali in dali prednost praktičnosti pred svojim zdravjem. Večina posledic teh sprememb prihaja na plano z zamikom, a danes res težko ostajamo slepi za vse okoljske probleme, ki nas obdajajo. Pred leti sem se zamislila nad svojim življenjskim slogom in pomislila, s katerimi izdelki in dejanji proizvedem največ nepotrebnih odpadkov, ki hkrati dokazano niso najboljši za moje zdravje. Poleg prehranjevanja sem velik problem zaznala pri kozmetičnih in higienskih izdelkih.

Kot predstavnica nežnejšega spola imam tudi jaz vsak mesec menstruacijo. In ni me sram povedati na glas, saj je to normalen življenjski cikel skoraj polovice ljudi na Zemlji (oz. je vsaj enkrat v njihovem življenju bil). Ko sem tako razmišljala o izdelkih za menstruacijo, ki jih uporabljam vsak mesec, sem pred seboj videla ogromne količine zavrženih vložkov, ki sem jih do sedaj uporabila in odvrgla. Pa ne samo to. Začela sem se zavedati, kaj dejansko v tistih dneh meseca, ko sem najbolj občutljiva, delam s svojim telesom. Namesto, da bi ga zaščitila, sem ga nezavedno podvrgla dodatnim škodljivim vplivom.

Če vsebujejo vlažilni robčki plastične delce, kaj vse lahko potem najdemo šele v vložkih za enkratno uporabo, da so tako vpojni in učinkoviti? Nič kaj preveč zdravega, bi rekla. Ne le, da škodljive snovi (kot so sintetična in supervpojna vlakna z dodanimi emulgatorji, vlažilci, pudri, parfumi, lepili, smolami itd.) prehajajo v naše telo, ampak na neki točki verjetno tudi v naša tla in vodo, ko ležijo tam na nekem smetišču. Tisti, ki sem jih prej uporabljala več časa, so bili tudi neudobni, hitro so dobili neprijeten vonj, zaradi česar sem jih morala pogosto menjati, predvsem pa na videz in občutek popolnoma plastični. Kasneje sem preklopila na bombažne vložke iz trgovinskih polic, ki so zagotovo boljša izbira, a še vedno z njihovo uporabo nisem zmanjšala precej velike količine smeti vsak mesec. Takrat še nisem razmišljala, da delam kaj narobe, saj so take vložke oz. tampone uporabljale tudi vse ostale ženske, ki sem jih poznala. Saj je bilo tako najbolj priročno, uporabiš in odvržeš. In ne nosiš te svinjarije s sabo.

Foto: Polina Zimmerman, Pexels

Ko sem še zelo majhna doma videla stare vložke, ki jih je moja babica šivala sama, mi je bilo absurdno, da bi to debelo plast blaga uporabljala tudi jaz. A se zarečenega kruha veliko poje. In čez 50 let je itak viden napredek tudi na tem področju. Odkrila sem, da obstaja kar nekaj slovenskih proizvajalcev pralnih vložkov, ki delajo moderne in res lepe pisane pralne vložke (ki sploh niso debeli). In sem naročila nekaj kosov za probo in jih preizkusila. Cena se mi je na začetku zdela kar visoka, ampak ko sem preračunala moje mesečne izdatke za ta namen, sem ugotovila, da bom hitro prinesla noter (sem pa le Gorenjka).

Foto: Mateja Zupan

V slabih dveh letih so se mi stroški že pokrili. Prvi mesec sem bila totalno pozitivno presenečena. Noro dober občutek, ko sploh ne veš, da imaš kaj pripeto na hlačke, nobenega neprijetnega vonja in odločitev je bila sprejeta. Naročila sem jih še več in sedaj jih že nekaj let redno uporabljam. Po mojem mnenju so tudi veliko bolj higienični od enkratnih. Pranje in vzdrževanje je precej preprosto, res pa je, da je potrebno vložiti malce časa. Ampak saj ni problema, če ga vložimo v naše zdravje, kajne?

Vir: Sestava vložkov in tamponov za enkratno uporabo in zdravju škodljive snovi

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...