13
Dec
2021

Naravna gradnja

Ne glede na to ali ravno načrtujete svojo sanjsko hišo, o njej samo sanjate ali pa vas zanimajo izrazi, kot so naravna gradnja, bio, ekološke, pasivne, aktivne hiše – priročnik Mateje Andreje Leskovar je odlična izbira za ležerno strokovno branje.

Na zanimiv, lahko berljiv način je gradbena biologinja Mateja samo za Ekologe brez meja v 50 straneh zbrala vse te in še številne druge zanimive termine in načine gradnje. Ste vedli, da je pasivna hiša hkrati tudi aktivna? Zakaj in kako se to zgodi? Kaj pomeni sploh biti gradbeni biolog in kaj je njegova naloga? Kakšne so hiše iz naravnega lesa, slame, konoplje, lana ali ilovice? Kdaj, zakaj in kateri material uporabiti? Ali je les vedno najboljša ekološka odločitev?

Na vsa ta in še marsikatera druga vprašanja, na katera najbrž niti ne pomislimo, odgovarja avtorica knjig Naravna gradnja in Naravno bivanje. S svojimi več kot 15-letnimi praktičnimi izkušnjami daje drugačen pogled na naše okolje. Bele in enoplastne zidove obudi in nam pokaže njihov vpliv na naša življenja.

Kot sama pravi, je cilj gradbene biologije holistično ustvarjanje domov, ki izhaja iz globokega poznavanja naravnih procesov. Ti se zrcalijo v materialih in tehnoloških rešitvah in na ta način naravo povezujejo s sodobnim načinom življenja, upoštevajoč okolico, zdravje, ekologijo in potrebe posameznikov.

Gre torej za neke vrste tehnološko navdušenje ter inovativni žar ob spoštovanju več milijonov let dolge tradicije razvoja narave … uravnovešenje sodobnega načina življenja z umirjenim prebivanjem v varnem zavetju našega doma.

Veseli smo, da smo k sodelovanju privabili strokovnjakinjo, kot je Mateja, ki nam je poleg naravne gradnje približala tudi principe naravne nege in bivanja.

naslovnica postopek

Povezavo na publikacijo vam bomo poslali na vaš e-naslov:


Piše: Ana Golja, foto: Lucas Favre

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...