10
Avg
2021

Naravna nega kože

Naša koža je eden pomembnejših organov našega telesa, ki v sebi združuje dve skorajda nezdružljivi funkciji: popolno dovzetnost oziroma ranljivost, zaradi sposobnosti »uživanja« snovi iz proizvodov, ki jih nanašamo nanjo, hkrati pa nalogo po varovanju naše notranjosti pred zunanjimi vplivi ter določeno čvrstost, ki se lahko sčasoma izoblikuje zaradi tega. Kako uravnovesiti obe funkciji oziroma potrebi je večna naloga proizvajalcev kozmetičnih izdelkov.

Težave konvencionalnih kozmetičnih izdelkov

Trend proizvodnje konvencionalnih kozmetičnih izdelkov se usmerja predvsem v uporabo »čudežnih« učinkovin, ki podpirajo eno ali drugo lastnost: absorbiranje snovi oziroma varovanje pred zunanjimi vplivi. Stremenje po maksimalni učinkovitosti pa ima lahko dva negativna stranska učinka, in sicer da skozi uporabo pospeševalcev absorbiranja v telo absorbiramo tudi snovi, ki tam nimajo kaj iskati (kemikalije ter telesu tuje snovi anorganskega izvora) kot tudi da določene snovi, ki telesu pomagajo ubraniti se pred škodljivimi vremenskimi vplivi, onemogočajo druge osnovne funkcije kože, kot je na primer »dihanje«, zaradi česar prihaja do težav zaprtih por oziroma nečiste kože.

Kaj pa naravna kozmetika?

Konvencionalni kozmetični izdelkih pa so poleg teh posebnih dodatkov, ki se v vsakem izdelku nahajajo le v izjemno nizkih količinah, sestavljeni predvsem iz sestavin anorganskega oziroma telesu tujega izvora. Zaradi trendov naravnega načina življenja se leta počasi nadomeščajo s telesu prijaznejšimi in kompatibilnejšimi surovinami organskega izvora – proizvajalci naravne kozmetike. Vendar pa le- ti še vedno posegajo po določenih pripomočkih za boljšo mazljivost, emulgiranje maščobnih in vodnih sestavin ter posledično za daljši rok trajanja izdelkov, ki so sicer vsi po novem naravnega izvora, vendar pa vseeno nepotrebni dokler obstaja na voljo zelo enostaven princip negovanja kože oziroma dodajanja hrane (= maščobe) in tekočine (= vode) na veliko bolj naravne oziroma naravi prijazne načine. Prvi je uravnotežena prehrana, ki mora vsebovati zadostno količino kvalitetnih maščob s sposobnostjo vključevanja v telesne procese (nenasičene maščobe), drugi pa je pitje zadostnih količin vode. Dejstvo je namreč, da večina žensk dandanes trpi za sindromom suhe kože bodisi zaradi pomanjkanja kvalitetnih maščob v prehrani ali zaradi dovajanja nezadostnih količin vode v telo.

Ker pa je naša koža le izpostavljena določenim okoljskim vplivom, ki se jim ne moremo izogniti (vremenske razmere, ogrevanje prostorov), oziroma postaja naše življenje vedno bolj stresno, tovrstna notranja regulacija ni dovolj, temveč je za zdrav videz in pravilno delovanje kožo občasno le potrebno ustrezno »podpreti« in sicer tako z dovajanjem vlage (hidratantna nega) kot tudi z dovajanjem maščob (hranilna nega).

Ali obstajajo različni tipi kože?

En način je uporaba že omenjenih izdelkov, ki s pomočjo emulgatorjev v sebi združujejo določeno kombinacijo obeh komponent (dnevna ali nočna nega, pri čemer bodite previdni, ker je kožo zvečer potrebno vlažiti, hraniti pa pred začetkom dneva, kot naše telo, in ne obratno), vendar ta postopek krajša življenjsko dobo obeh sami po sebi žlahtnih sestavin, kar ima za posledico uporabo konzervansov, ki bi se jim tudi v kozmetiki radi izognili, enako kot v prehrani. Problematična je tudi delitev na dnevno/nočno nego (opisano zgoraj) oziroma na določene tipe kože, saj nam podrobno opazovanje našega telesa pokaže, da se le-to odziva tudi na razlike v letnem času, na količino »zaužitega« stresa, kvaliteto hrane ter količino vode kot tudi hormonske spremembe.

Naša koža tekom meseca zato večkrat zaniha iz enega tipa kože v drugega in je točen tip kože zelo težko določiti, zato vedno bolj v uporabi izraz »mešana koža«. Uporaba kozmetike za izključno en tip kože torej ni ustrezna, enako nerodno je imeti na zalogi kozmetiko za več tipov kože, za vsak slučaj.

Vsekakor pa je treba upoštevati določene prirojene fiziološke lastnosti kože, kot so razširjene pore ali tenka povrhnjica, posamezna življenjska obdobja, v katerih se nahajamo (uvela koža zaradi staranja, nečista koža zaradi pubertete) ali bolezenska stanja (kožne bolezni).

Zares naravni način nege kože

Rešitev bi bila potemtakem, da koži (in s tem sebi) prisluhnemo ter jo zavedno negujemo na zares naravni način, in sicer tako, kot je tisti trenutek zanjo najprimerneje oziroma tako, da sami poljubno kombiniramo dodano količino vode ali maščobe. V ta namen je potrebno imeti na polički »le« dva izdelka: vodico za vlažilno nego in olje za hranilno nego, v izjemnih razmerah lahko tudi maslo (npr. pozimi ali na morju), ki pa ga ne smete uporabljati v prekomernih količinah, saj je za našo kožo kot čokolada, od katere le-ta postane odvisna in »pozabi« proizvajati lastno maščobo ter postane na dolgi rok suha zaradi prekomerne uporabe težkih maščob (npr. karitejevo maslo).

Kako jo negovati

Tip vodice oziroma olja izberite glede na starost in osnovne fiziološke lastnosti vaše kože oziroma terapevtsko, če vaša koža trpi za določenim problemom. Nato pa upoštevajte naslednja pravila: pozimi bo koža hvaležna za blago masažo z oljem zjutraj in mešanico vodice in olja zvečer, ki pa bo poleti ravno pravšnja za zjutraj, zvečer pa bo zadoščal le pljusk vodice za umiritev, saj se koža prekomerno mastila skozi ves dan zaradi potenja, oziroma morda še kdaj tekom dneva (ob vsakem umivanju rok, si lahko osvežite še obraz).

Olje ali vodico lahko kupimo v spreju ter nanašamo bodisi vsak sloj posebej, kombiniramo pa tako, da najprej nanesemo maščobo, ki jo nato vtremo s kančkom vodice, ki jo nanesemo na prvi sloj. Drugi recept pa je, da si na dobro očiščene roke nanesemo sloj maščobe (olja ali masla ali primerno mešanico obojega) in si tako najprej namažemo roke, ki bodo tega tretmaja vedno vesele (saj ves čas nekaj počno in so vedno suhe, kajne), na lepo namaščene roke pa nato kanemo nekaj vodice, jo na dlani dobro premešamo z maščobo ter vse skupaj nanesemo na poprej dobro očiščen obraz, da bodo pore dovolj odprte in hvaležno sprejele ta velikodušni eliksir.

Zato ta prispevek zaključujem s samim začetkom in bistvom nege kože: s čiščenjem. Vsake toliko je čez dan dovolj hladna voda, še posebej, če za nego ne uporabljate telesu tujih maščob. Sicer pa predlagam uporabo naravnih mil, ki so izdelana iz izključno umiljenih naravnih maščob in po možnosti brez vseh dodatkov, predvsem barvil in vonjav, ki kožo dražijo po nepotrebnem. Posebno zanimiva so z maslom bogata mila, saj so kombinacija umivanja in zaščite kože v enem, ker ob vsakem umivanju kožo tudi blago namastijo, kar je še posebno blagodejno v primeru umivanja telesa (tuširanja).

Tisti, katerih koža pa je preobčutljiva za uporabo naravnih mil, ki imajo po naravi nekoliko visoko pH vrednost, pa lahko za temeljito čiščenje kože uporabljajo ghassoul ali druge izdelke na osnovi gline.

Uporabo gline vsaj enkrat tedensko priporočamo vsem, ker kožo očisti globinsko kot jo nobeno milo ne zmore.

Enkrat mesečno si lahko privoščimo še piling za odstranjevanje odmrle povrhnjice. Tako temeljito očiščeno kožo je priporočljivo tretirati s svežo masko ali losijonom.

Osnovno čistilno lastnost gline, ki jo poznamo tudi z drugih področij (zdravilstvo, gradbeništvo) pa uspešno »izkoriščajo« izdelki za naravno nego las oziroma lasišča ter zob in ustne votline, izdelani na osnovi gline. Umivanje las z glino (ghassoul) bo »povzročilo«, da vaša koža ne bo več iritirana zaradi učinkovin, ki v konvencionalnih preparatih preveč enostransko obravnavajo problematiko las in kože na lasišču. Kot na primer, da odstranjujejo prhljaj tako, da spodbujajo prekomerno izločanje maščob, kar ima za posledice mastne lase, pogosto umivanje mastnih las pa povzroča, da si koža nikoli ne more »odpočiti« in posledično pospešeno propada, kar ima zopet za posledico nastanek novega prhljaja. Začarani krog torej. Z uporabo ghassoula pa se bo uravnovesila do te mere, da bodo vaši lasje zdravi in voljni predvsem zaradi zdravega lasišča. Ghassoulu pa lahko zgolj za blago odpravljanje določenih težav kot učinkovino dodamo določena eterična olja, njihov naravni lesk pa si lahko povrnete tako, da si lase po umivanju z ghassoulom naknadno splaknete še z blago kislo mešanico vode z limono.

Za naraven nasmeh

Tudi umivanje zob in nega ustne votline z izdelki na osnovi gline je presenetljivo učinkovita, saj so mikrodelci gline ravno prav mehansko učinkoviti, ne da bi pri tem načenjali sklenino, za sposobnost gline na vezanje nečistoč nase pa vam bodo hvaležne vaše dlesni. Zobnim pastam na osnovi gline so lahko dodana eterična olja ali začimbe, ki bodo poskrbele ne le za prijetno umivanje zob tudi vaših otrok, temveč bodo imele tudi različne »stranske učinke«, kot so uravnavanje morebitnih težav prebavnega trakta (janež), svež dah (meta in cimet), prekrvavitev dlesni (mirta) ali celo določeno protivnetno delovanje (blago – cimet in močno – nageljnove žbice).

Nekaj praktičnih nasvetov oz. receptov

MILA
  • Hladen postopek: uporaba trdih in nasičenih maščob, daljši čas zorenja.
  • Topel postopek: enako kot zgoraj in nadzirano segrevanje v vodni kopeli (ne prevroče).
NEGA KOŽE
  • Olje: kot zaščita kože pred zunanjimi vplivi, po potrebi kot »prehrana«, kadar telo ne dobi dovolj kvalitetnih nenasičenih maščob, uporabljajo se hladno stiskana olja z manjšo možnostjo oksidiranja, terapevtska olja se dodajajo max. 10 %, v olju se lahko namakajo rožice / zelišča za dodaten vonj ali efekt.
  • Vodica: v jedilnem alkoholu se pripravi izvleček rastline (zelišče/rožica) in se potem samo kot 10 % koncentracijo zmeša z vodo ter hrani v hladilniku
OSEBNA HIGIENA
  • Deodorant: na enak način kot opisano za vodico se lahko pripravi tudi alkoholni izvleček močneje dišečih in razkuževalnih rastlin (cimet, klinčki, rožmarin, sivka, limona, pomaranča), ki sicer niso tako zelo primerno za nego obraza in se ga v nerazredčeni obliki uporablja kot razkužilo/deodorant.
  • Šampon: ghassoul zmešan z vodo v obliki paste se nanese na lase, po potrebi splakne s toplo »limonado« za lesk, lase oziroma lasišče pa je potrebno občasno tudi negovati z olji, da se koža ne izsuši.
  • Glina za čiščenje kože: vodni pripravek se zmeša z glino in mešanici doda za kanček olja, hraniti v hladilniku.
  • Pasta za čiščenje kože: iz ostankov namokov se lahko pripravi čistilna pasta za obraz, mešanje obeh komponent s paličnim mešalnikom in dodajanje gline, hraniti v hladilniku.
  • Piling za telo: iz ostankov od kuhanja oreščkov ali iz sveže limone (narezati na koščke in zmiksati skupaj s kančkom olja) se lahko pripravi glineni piling, oreščke in zmleto limono (celo) se zmeša z glino, hraniti v hladilniku.
  • Sveža maska: fino zdrobljen zrel avokado se pomeša s kančkom olja, doda se glina in takoj porabi kot maska za obraz.

Prispevek je pripravila Mateja Andreja Leskovar, avtorica knjige »Naravne kuharije«.

Mateja Andreja Leskovar (foto: Andrej Petelinšek @ Večer)

Foto: Unsplash & Pexels.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...