17
Avg
2021

Naravna čistila

Znano je, da so gospodinjstva poleg industrije in konvencionalnega kmetijstva eden največjih onesnaževalcev našega planeta, in sicer predvsem zaradi nekontrolirane oziroma nepremišljene uporabe sredstev za čiščenje, pranje ter pomivanje posode.

Konvencionalna čistila

Vemo pa tudi, da so konvencionalna čistila okolju neprijazna, ker so izdelana predvsem iz surovin, ki ostajajo pri predelavi nafte v dragoceno gorivo. Njihov mineralni izvor preprečuje razgradljivost v naravi, saj je nafta slepa ulica z vidika izrabe surovin. Narava jo je odložila globoko v osrčje zemlje in njenih derivatov ne sprejema kot sebi dragoceno snov. Zaradi hitrega tempa življenja se osnovni surovini dodaja precej močnih in »dovolj učinkovitih« sredstev za odstranjevanje madežev, mehčanje, beljenje ter močnih umetnih dišav. Tako gospodinjam ni potrebno zapraviti preveč časa za tako neprijetne opravke, kot je pomivanje posode, pranje perila ter čiščenje. Izdelki so tako agresivni, da s svojo močjo delajo namesto nas. Kaj pa posledice? Visoka stopnja alergij in neverjetno onesnaževanje okolja z vedno novimi iznajdbami, katerih dolgoročnih posledic se ne zaveda nihče. V tem smislu so posebej nevarni encimi, ki v sebi nosijo potencial rušenja naravnega ravnovesja.

Ekološke alternative

Napredek na tem področju so prinesli proizvodi podjetij, ki so se odločila, da namesto konvencionalnih sredstev iz naftnih surovin potrošnikom ponudijo ekološko alternativo. Zaradi surovin za izdelavo ekoloških čistil, ki so v večini rastlinskega izvora, se je povišala biološka razgradljivost ekoloških sredstev za pranje, čiščenje in pomivanje posode. Večja učinkovitost osnovnih pralnih učinkovin se dosega s premišljenim izborom snovi, ki zdravju in okolju niso pretirano škodljive (kalijev lug, soda bikarbona, citronska kislina in podobno). Neprijetne umetne vonjave nadomešča blag vonj eteričnih olj. Dodatno stopnjo ekološkosti tovrstnih izdelkov pa prinaša predvsem drugačen pristop k uporabi sredstev za pranje, pomivanje in čiščenje. Za potrebe maksimalnega znižanja količin porabljenih sredstev – četudi ekoloških – so uvedli sistem, ki zahteva od porabnika nekaj več časa oziroma pozornosti. Zase in za okolje seveda.

Konvencionalno vs. ekološko

Sredstva, ki se ponavadi v konvencionalnih izdelkih nahajajo v dovolj velikih količinah, da je učinek zagotovljen v vseh razmerah oziroma na vseh kontinentih sveta, ne glede na lokalne navade ali vodne vire, so pri ekoloških sredstvih razdeljena na posamezne komponente, ki jih uporabnik dozira zgolj na podlagi trenutnih razmer – trdota vode, tip in stopnja umazanosti perila oziroma posode … Poleg osnovnega sredstva so torej na voljo dodatna sredstva, kot so mehčalec vode, sredstvo za lesk posode, sredstvo za odstranjevanje madežev, ki jih uporabljamo s premislekom in posledično v minimalnih možnih količinah. Tudi prevelike količine razgradljivih sredstev so namreč za naravo breme, ki sčasoma lahko preraste v problem. Narava je sicer teoretično ena velika rastlinska čistilna naprava, ki pa ima tudi svoje omejitve, zato je tovrsten premišljen način doziranja posameznega sredstva dodatna rešitev za minimalno onesnaževanje okolja.

Obstaja še kaj boljšega od eko čistil? Obstaja!

Zato pa so še toliko bolj zanimive popolnoma naravne alternative za zdravo gospodinjstvo oziroma postopki, ki koristijo zgolj v naravi razpoložljive snovi oziroma sledijo procesom narave. Medtem ko so naše babice perilo prale s pomočjo iz pepela izdelanega luga, posodo s pomočjo peska v bližnjem potoku oziroma vroče vode na ognjišču ter s pomočjo iz živalske masti izdelanih mil, lahko danes popolnoma naravno peremo perilo, pomivamo posodo ter čistimo raznolike površine doma zgolj z uporabo rastlin.

Pranje perila

Indijski oziroma nepalski pralni oreščki so priljubljena alternativa marsikaterega sodobnega gospodinjstva. Gre za rastlino, ki v svojih plodovih razvije najvišjo stopnjo naravne milnice – saponina na svetu. Milnica pa se imenuje tudi rastlina iz naših logov, ki ravno tako vsebuje precej saponina in bi jo lahko uporabljali za pranje. S pralnimi oreščki lahko peremo perilo tako, da v pralni stroj skupaj s perilom položimo 6 do 7 razlomljenih oreščkov. Brez dodajanja mehčalca ali drugih snovi lahko brez težav operemo običajno umazano perilo. Poseben postopek je potreben zgolj pri pranju belega perila. V tem primeru so se naše babice poslužile posebej visokih temperatur in perilo kuhale na ognjišču. Danes pa lahko perilo dodatno obelimo s preprosto in zdravju neškodljivo snovjo kot je pralna soda, ki je dejanska učinkovina za beljenje tudi v konvencionalnih in ekoloških sredstvih za pranje.

Soda služi tudi kot sredstvo za odstranjevanje madežev rastlinskega izvora. Beljakovinske madeže je treba zgolj dobro splakniti v hladni (!) vodi, da beljakovine ne zakrknejo ter jih prati skupaj z ostalim perilom pod običajnimi pogoji. V primeru mastnih madežev pa je le-te predhodno potrebno obdelati z močnejšim milom, kot je na primer zgolj iz oljčnega olja izdelano milo, ki je na voljo v kosu ali kosmičih za lažjo uporabo.

Pranje posode

Oljčno milo in pralni oreščki so lahko tudi edino sredstvo za pomivanje posode – na ročni ali strojni način. Medtem ko tekoči pralni oreščki s posebnim sijajem pomijejo običajno umazano posodo, kot so kozarci, skodelice in manj mastni krožniki ter strojno pomivanje, je tekoče oljčno milo prava alternativa za pomivanje od kuhanja mastnih posod, krožnikov in pribora oziroma za ročno pomivanje posode. Učinkovito deluje tudi v primeru odstranjevanja maščob živalskega izvora.

Čiščenje doma

Tudi čiščenje vseh ostalih površin doma je s tema dvema sredstvoma zelo enostavno. Steklene površine in druge površine s posebnim sijajem lahko brezskrbno umivate s tekočimi pralnimi oreščki v kombinaciji s citrusi. Za tla, predvsem naravne talne obloge, pa je je primerno sredstvo na osnovi umiljenega čebeljega voska. Zelo pomembno je, da to sredstvo uporabljate v primeru z naravnimi sredstvi (olja in voski) zaščitenih lesenih ali opečnih tal, saj je to edino sredstvo, ki ne načne oziroma ohranja kakovost naravnega premaza. Če ste med tistimi srečneži, ki imate kopalnico namesto iz ploščic obdelano z ometom tadelakt, potem je oljčno milo tudi v tem primeru edino sredstvo za čiščenje kopalnice, ki ga potrebujete, saj se kamen na bazični površini tadelakta ne nabira. Če pa morate skrbeti za običajno sanitarno keramiko, lahko le-ta vzdržujete s pasto iz citrusov v koncentrirani obliki.

Z zgolj dvema osnovnima (pralni oreščki ter oljčno milo) in nekaj posebnimi izdelki na osnovi citrusov ali umiljenega čebeljega voska ste torej v celoti poskrbeli za vaše gospodinjstvo, in sicer s snovmi, ki nikakor ne bodo bremenile vašega zdravja ali okolja.

Recepti

OSNOVE
  • 100 g pralnih oreščkov na 1 liter vode (za strojno pomivanje posode, za pranje pisanega perila pri nizkih temperaturah)
  • 100 g oljčnega mila na 1 liter vode (za čiščenje naravnih površin, kot sta les in tadelakt, za pranje belega perila pri visokih temperaturah)
ZELIŠČNI KIS za sanitarije (rok trajanja neomejen)
  • zelišča po izboru (rožmarin, sivka) namakamo približno 3 dni v belem ali drugi vrsti kisa
PASTA IZ CITRUSOV za kuhinjske in kopalniške površine (potrebno hraniti v hladilniku)
  • limone in/ali pomaranče oziroma drugih citrusov narežemo na koščke, spasiramo in dodamo citronsko kislino (100 g na liter) ter glino
TEKOČINA za čiščenje stekla (rok trajanja neomejen)
  • citronska kislina (20 – 50 g) na liter vode
  • vonj po izbiri

Prispevek je pripravila Mateja Andreja Leskovar, avtorica knjig »Naravne kuharije« in »Naravno bivanje«.

Mateja Andreja Leskovar (foto: Andrej Petelinšek @ Večer)

Foto: Unsplash.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...