26
Sep
2016

Čiščenje brez odpadkov

Namen čiščenja doma je, da ustvarimo čisto okolje, v katerem nam je prijetno preživljati čas. Dejstvo, ki se ga pogosto ne zavedamo, je da s čiščenjem ustvarjamo ogromno odpadkov in da s tem, ko skrbimo, da je naš dom čist, pravzaprav onesnažujemo okolje.

pexels-photo-450590

Je torej čiščenje lahko še kaj drugega kot zgolj prelaganje odpadkov?

Nisem obsedena s pospravljanjem – pospravljam le, ko je treba. Ne maram pa umazanije.

Še ena stvar, ki je ne maram, so strupi. Strupi, ki jih s čistili vnašamo v svoje domove. Svoja telesa. Svoja življenja.

V potrošniškem svetu so nas nekako navadili, da za vsako površino potrebujemo drugo čistilo. To pomeni še več strupov in še več embalaže. Ne bi raje posegli po naravnih čistilih, ki jih lahko izdelamo sami, so mnogo bolj varna in tudi cenejša?

Za vzdrževanje skoraj popolne čistoče v stanovanju pravzaprav potrebujemo zgolj nekaj stvari, ki jih lahko dobimo popolnoma brez embalaže oziroma v embalaži, ki jo je mogoče reciklirati. Takšna naravna čistila so še posebej primerna za tiste, ki imajo majhne otroke ali hišne ljubljenčke, ki bi lahko čistilo pomotoma zaužili.

Sama si za čiščenje pripravljam čistilo po naslednjem receptu:

* vroča voda (količina po potrebi)

* kis (v enaki količini kot voda)

* par kapljic eteričnega olja čajevca

Nastala mešanica je odlična za čiščenje. Vroča voda »zrahlja« madeže, kis jih odstrani, olje čajevca pa dezinficira očiščeno površino. Res ne vem, zakaj bi kupila strupeno čistilo v plastični embalaži, če pa si ga lahko popolnoma naravnega pripravim sama vsakič sproti, po potrebi.

To je zgolj osnova, s katero lahko očistimo marsikaj. Nazadnje sem s krpo, namočeno v domače čistilo, očistila knjižno polico in vse knjige na njej. Krpa je bila ZELO umazana, kar dokazuje učinkovitost čistila.

Tej osnovi pa lahko, seveda, tudi dodajamo. Krtačo pomočimo v čistilo, nato pa v grobo sol, če želimo zdrgniti štedilnik, če dodamo malce olivnega olja, lahko do visokega sijaja spoliramo lesene površine. Lahko ji tudi odvzemamo – enako čistilo, le brez vode, bo odstranilo vodni kamen iz wc školjke ali tuš kabine, čajevec pa bo površino dezinficiral.

Ne rečem. Kemija nam je dala ogromno. Brez kemije ne bi imeli marsičesa, brez česar danes ne moremo živeti. Občutek pa imam, da smo z leti uporabe sintetičnih snovi, zapakiranih v plastiko, nekako pozabili, da nam narava daje še mnogo več.

Martina Drobne, Zero Waste Hooman

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...