Avtor: Katja Sreš, dne 7. june 2021, 16:06

Starim mačkom okoljskih dni se letos pridružuje novinec - 16. junija bomo prvič obeležili svetovni dan rinfuze, dan ko še dodatno težimo s spodbujanjem uporabe trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja

Mednarodna pobuda, ki smo jo toplo sprejeli tudi v gibanju Break Free From Plastic, je zacvetela na zelniku britanske organizacije City to Sea. Z otočani pa imamo prav Ekologi brez meja nekaj skupnega. 

Kaj imamo skupnega Slovenci in Britanci?

Oboji skrbimo za to, da na enem mestu zbiramo informacije o lokacijah, ki nam pomagajo zmanjšati naš plastični odtis. Na portalu Manj je več boste tako našli več kot 100 trgovin, kjer je mogoč nakup vsaj določenih izdelkov z lastno embalažo. Britanci pa so razvili mednarodno priznano in nagrajeno mobilno aplikacijo Refill, ki se poleg zero waste trgovin bohoti še z lokacijami pitnikov in gostinskih obratov, ki podpirajo rinfuzo in kjer ni težav, če pridete po malico z lastno embalažo ali po kavo z lončkom za večkratno uporabo. 

Ob prvem svetovnem dnevu rinfuze Ekologi brez meja in City to Sea združujemo moči! Podatke iz portala Manj je več, ki ga s koristnimi podatki soustvarjate tudi vi, bomo prenesli še v Refill app in tako Slovenijo dobesedno postavili na zemljevid ponovne uporabe in rinfuze. Vabljeni k prenosu in uporabi aplikacije, ki je neprecenljiv vir informacij za življenje z manj odpadki. Doma in v tujini, ko pogosto naše dobre okoljske navade ‘pozabimo doma’. 

Kako lahko z nami obeležite prvi svetovni dan rinfuze?

  1. Prispevajte koristne informacije na portal Manj je več in/ali v aplikacijo Refill. Če jih boste vnesli k nam, bomo poskrbeli, da se bodo lokacije prenesle tudi v mednarodno aplikacijo!
  2. 16. junija se odpravite v najljubšo trgovino z rinfuzo, v kavarno z lastnim lončkom, v restavracijo s svojo embalažo ali pa nam preprosto pokažite vašo opremo za življenje z manj odpadki. Fotografirajte se in svetu povejte, kako enostavna je ponovna uporaba. Objavam na družbenih omrežjih dodajte ključnika #WorldRefillDay in #DanRinfuze.
  3. Spodbudite gostince in trgovce, da nam vsem skupaj pomagajo zmanjšati plastični odtis. Prijazni pogovori in digitalna sporočila preverjeno premikajo meje!
  4. Da bodo prizadevanja posameznikov in podjetnikov obrodila sadove še pri odločevalcih, vabljeni k podpisu zaveze #WeChooseReuse.
Spremljajte nas na družbenih omrežjih, kjer se bomo oglasili s še več idejami za spodbujanje ponovne uporabe in rinfuze!