Objavljeno dne

Ponovna uporaba in zmanjševanje količine tekstilnih odpadkov, hkrati pa spodbujanje socialnega podjetništva na Koroškem so glavni cilji akcij zbiranja starega tekstila, ki nosijo naziv ''Očistimo koroške omare''. Na področju Koroške jih izvajamo zadruga Dobrote z.b.o. in Ekologi brez meja v okviru projekta Tovarna dela tekstil s partnerji JPG LOG,  mladinskim zavodom Kompleks in Domom starejših na Fari. Akcije zbiranja in menjave rabljenih oblačil se bodo odvile v maju in juniju, nekaj pa je tudi stalnih zbirnih točk. Če ste s Koroške, ne prezrite tega članka!

V Sloveniji so prisotni predsodki pred nošenjem rabljenih oblačil. Z nepotrebnimi nakupi novih oblačil se zatekamo k pretiranemu in neodgovornemu potrošništvu. Večina oblačil izdelajo v državah tretjega sveta, kjer proizvajalci ne upoštevajo splošno sprejetih standardov pri zaposlovanju (zaposlovanje otrok, minimalne plače, pravica do dopusta in počitka) in ekoloških standardov pri proizvodnji in obdelavi tekstila. Oblačila, posteljnina, čevlji in drugi tekstilni izdelki, ki jih ne potrebujemo več in jih neprebrane odložimo v smetnjake, povečini končajo na smetiščnih deponijah. Ti odpadki predstavljajo veliko in nepotrebno  okoljsko breme ter strošek. Med vsemi odpadki je v povprečju od 3 do 7 % tekstilnih odpadkov, od katerih je veliko kosov še uporabnih. 

Če pa odvečen tekstil oddamo na organiziranih zbirnih točkah, neposredno zmanjšamo ekološka obremenitev narave, hkrati pa tekstilu s ponovno uporabo povrnemo njegovo vrednost. Prav to možnost imate zdaj tudi na Koroškem - v akcijah zbiranja ''OČISTIMO KOROŠKE OMARE''.

Ocistimo_koroskeomare

In kako vse to poteka?

Zbrano blago gre najprej v obrat za sortiranje tekstila v Dravograd, kjer delajo 4 težje zaposljive osebe. Obrat je začel delovati v okviru Zadruge Dobrote in projekta Tovarna dela tekstil, kjer se tekstilije najprej presortirajo glede na kakovost.  Nato del tekstilij razrežejo v industrijske krpe, del gre v prodajo, del pa se jih predela v tekstilne izdelke in izolacijo. Na tak način se predela več kot 95 % zbranega materiala, ki ne  konča kot odpadek na deponiji.

Lokacije dogodkov in zbiranja:

 - Zmenek z drugo obleko – menjava oblačil: Ravne na Koroškem, 25. 5. ob 17. uri v MKCK Kompleks. 

Vabimo vse, da pridete v mladinski center Kompleks in s seboj prinesete oblačila, ki si jih lahko izmenjate z ostalimi udeleženci po principu »prinesi 5 kosov, odnesi 5 kosov«. Dogodek je odlična priložnost, da zamenjate oblačila, se znebite "cunjic", ki jih ne nosite  več,  obenem  pa  obogatite  garderobo s kakšnim 'novim-starim' kosom. Izmenjate lahko  tudi otroška oblačila ter modne dodatke. Izmenjava oblačil poteka po načelu blagovne  izmenjave. S seboj lahko prinesete tudi odvečne obleke, rabljeno posteljnino, brisače, čevlje in igrače.

- Akcije zbiranja rabljenega tekstila v maju in juniju

 • Dom starejših na Fari na Prevaljah
 • OŠ Prevalje
 • OŠ Javnornik-koroški jeklarji
 • OŠ Prežihov Voranc
 • 3. OŠ Slovenj Gradec
 • 2. OŠ Slovenj Gradec

Šolarji, dijaki, varovanci centra in njihovi sorodniki bodo zbirali odvečne kose oblek, brisač, posteljnine, obutve ter igrač.

- Stalna oddaja rabljenih tekstilij v zabojnike za zbiranje tekstila poteka na JPG LOG in na odjemnih  točkah. Oblačila, posteljnino, brisače, čevlje in igrače lahko stalno oddajate na spodnjih točkah. Prosimo, da je blago oprano in oddano v plastičnih vrečkah:

 • Ravne na Koroškem: med stanovanjskima blokoma Trg svobode 15 in Trg svobode 17
 • Prevalje: med stanovanjskim blokom Trg 8 in Trg 9
 • Mežica: ob objektu Malgajeva 1d 
 • Žerjav: v bližini trgovine Žerjav 21a
 • Dravograd: tekstilni center zadruge Dobrota z.b.o., Meža 134, vsak delovnik od 8. - 14. ure  

Akcije ''OČISTIMO KOROŠKE OMARE'' se izvajajo v okviru organizacij zadruga Dobrote z.b.o. in Društva Ekologi brez meja v okviru projekta Tovarna dela tekstil s partnerji JPG LOG,  mladinskega zavoda Kompleks in Dom starejših na Fari. Projekt Tovarna dela tekstil je podprt s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

logomesh_TDT

tdtESS_slo