Avtor: Katja Sreš, dne 22. april 2024, 15:04

22. aprila obeležujemo dan Zemlje, ki letos poteka pod geslom Planet proti plastiki. S tem se Ekologi brez meja bolj ne bi mogli strinjati, zato smo z veseljem podprli nastanek in predstavitev Sparovega vodnika za trajnostno nakupovanje

Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje je zakladnica okolju prijaznih nasvetov in koristnih informacij, kako lahko kupci v Sparu nakupujejo trajnostno, zahvaljujoč ponudbi izdelkov in storitev, ki so jim tam na voljo. Vsak lahko s pomočjo vodnika preveri, ali je na področju trajnostnega nakupovanja šele na začetku svoje poti, se morda že znajde na enem izmed srednjih nivojev ali pa ima trajnostne prakse v malem prstu in je že pravi zeleni mojster. Vodnik vsebuje konkretne nasvete, ki kupcem glede na oddelek v trgovini, na katerem se nahajajo, pomagajo, kako nakupovati še bolj trajnostno.

Ali ste vedeli?

  • V 11 trgovinah INTERSPAR in v eni od trgovin SPAR svojim kupcem nudijo od 12 do 48 različnih vrst živil v rinfuzi in ves čas večajo delež izdelkov z oznako bio. 
  • V šestih trgovinah INTERSPAR imajo nameščen refil avtomat Odori za ponovno polnjenje čistil in praškov.
  • Vse trgovine razen najmanjših City formatov omogočajo zbiranje povratne steklene embalaže v avtomatih Tomra.  
  • Med leti 2021 in 2023 so kupci s pomočjo avtomata Tomra vrnili več kot 8 milijonov povratnih steklenic in več kot 900 tisoč povratnih nosilk.

Bodimo drug drugemu zgled

Vodnik smo novinarjem in vplivnežem v praksi predstavili predstavili nekaj dni pred dnevom Zemlje. Z lastnimi vrečkami in posodami smo nakupovali na različnih oddelkih, k čemur nas vabijo tudi vidni napisi in ozaveščeni prodajalci. Več kot nas bo ‘vrečkarjev in kozarčkarjev’, večji vpliv bomo imeli tako na trgovce kot ostale kupce. Zato se ne bojte in le pogumno izkoristite vse priložnosti za trajnostni nakup.