Objavljeno dne 22. september 2012, 09:09

Trije slovenski alpinisti Aleš Holc, Peter Juvan in Igor Kremser, člani odprave v kitajsko gorovje Tian Šan v provinci Xinjiang, so konec julija opravili prvenstveni vzpon na goro Xuelian Northeast (6249 m), na vrh katere pred njimi še ni stopila človeška noga. Gre za velik uspeh slovenskih alpinistov. Ker nas je zanimalo, kako je kaj s čistočo v setovnih gorah, smo za par vtisov z gora prosili člana odprave, Kamničana Aleša Holca.

 

zemljevid

 

Uspešna slovenska alpinistična odprava, ki je med drugim opravila osem prvenstvenih vzponov in sestopov na tri neosvojene štiritisočake in enega šesttisočaka, je opazila, da Kitajci nimajo najboljšega odnosa do svoje neokrnjene narave.

 

x_2011_-_56Dostop proti baznem taboru in goram Lotusovega vrha (foto: A. Holc)

 

Medtem ko je v mestih Xinjianga razmeroma dobro poskrbljeno za smeti (koši, tudi za ločeno zbiranje embalaže, mesta kar čista), pa Kitajski turisti, ki se na srečo prav daleč v naravo praviloma ne odpravijo, od sebe mečejo vse, kar imajo s seboj. Tako tik ob poti leži vsa embalaža njihove hrane, plastika, pločevinke in kar je še tega.

 

x743Idila Baznega tabora (foto: A. Holc)

 

Kot kaže, pa kitajski trekerji občasno zaidejo tudi na območje baznega tabora, saj smo alpinisti v sicer idiličnem okolju pod skalami našli okrog 20 kg praznih bombic za plin in okrog 50 kg ostalih odpadkov.

 

x670plinskebombicePeter med prešanjem plinskih bombic in konzerv

 

Plinske bombice in konzerve smo s konji prenesli v dolino, ostale smeti pa smo sežgali. Po poldnevni čistilni akciji je tudi na tem idiličnem prostoru našega planeta manj človeške svinjarije.


Več o odpravi: http://kitajska2011.aao.si

 

Besedilo in fotografije: Aleš Holc

); ; .'''+x[0]+'>');

.