Avtor: Barbara Zorko, dne 12. february 2020, 09:02

Škornji, gležnarji, športna in pohodniška obutev, salonarji, celo par sandal ... Ob vstopu skozi vrata čevljarske delavnice me je presenetila cela vrsta različne obutve, ki sem jih opazila v delavnici. Kot mi je pojasnil Uroš Koren, glavni nosilec dejavnosti Čevljarske urgence, je pri njih zanimanja za čevljarska popravila še vedno ogromno.

Ravno v tistem trenutku je v delavnico prišel nov obiskovalec. Obrabljena peta na ženinih čevljih bi nujno potrebovala zamenjavo. Uroš pogleda čevlje, oceni nastalo škodo in obiskovalcu pove, da jih skupaj z drugimi čevlji, ki jih je v delavnico prinesel nekaj dni nazaj, lahko prevzame naslednji dan.

Ustrežljivost, domačnost, prijateljski klepet. Ob tem pa še dogovor glede popravila čevljev. Odlično storitev dopolnjuje nizka cena popravil. Uroš meni, da so cene njihovih storitev med najnižjimi v državi, kar je vsekakor pomemben dejavnik velikega povpraševanja. Dober glas se širi daleč izven meja velenjske občine; stranke prinašajo čevlje v popravilo iz širše Savinjske doline, Koroške, pred kratkim so imeli stranko celo iz Ljutomera.

Družinska obrt

Uroš se je obrti izučil v nekdanji čevljarski šoli v Kranju, kjer so se za poklic kalili tudi mojstri Alpine, Peka in Planike. Poklicna pot ga je po končani šoli zanesla v tiskarske vode. Ko se je naveličal dela v treh izmenah, se je upokojitvi približeval tudi oče Ivan, prav tako čevljar. Uroš se je tako odločil prevzeti posel, ki družino spremlja že 45 let, oče pa mu še vedno pomaga pri popravilih.

Na dan imajo približno med 20 in 30 strank. Največkrat popravljajo pete na ženskih čevljih, vedno pogosteje pa lepijo podplate ali šivajo raztrganine na čevljih, ki so posledica vedno slabše kakovosti materialov in izdelave.

V Velenju bo kmalu zaživel rokodelski center

Najin pogovor je potekal na Koroški cesti 38a, kjer je trenutno nastanjena čevljarska delavnica. Zaradi revitalizacije starega mestnega jedra Velenja sta morala z očetom Ivanom delavnico na Starem trgu namreč začasno preseliti v druge prostore. Čeprav je začasna delavnica nekoliko izven središča mesta, so se stranke že navadile na lokacijo. Približno čez slabo leto naj bi bila obnova končana in v Starem Velenju naj bi zaživel rokodelski center. Poleg Čevljarske urgence bo tako na enem mestu moč srečati več starodavnih obrti in popraviti najrazličnejše stvari.

Mestna občina Velenje ima posluh za ohranjanje tovrstnih dejavnosti, saj je Urošu Korenu omogočila ugoden najem prostorov. To je tudi eden izmed razlogov, da lahko ima Čevljarska urgenca tako konkurenčne cene.

Številne prednosti vedno redkejšega poklica

Največje prednosti poklica so po Urošovem mnenju fleksibilnost dela, izzivi, ki jih prinašajo različna popravila in zadovoljstvo strank ob prevzemu popravljenih čevljev. Delo z ljudmi prinaša tudi številne anekdote – v pogovor se tokrat vključi tudi oče Ivan in naju nasmeji z opisom prigode, ki se mu je zgodila pred desetletji:

»Stranka mi je ob dvigu popravljenih čevljev namenila napitnino. Čez nekaj ur je prišla nazaj in prosila za vračilo, saj naj bi ji pri nakupu v naslednji trgovini zmanjkalo drobiža.«

Med pogovorom se sprehodimo po delavnici in si ogledamo številne pripomočke in stroje za popravilo čevljev in usnjenih izdelkov; nekateri izmed njih imajo pravo arhivsko vrednost. Prijeten klepet zaključimo z željami, da bi ljudje še dolgo prepoznali pomen popravil in ohranjanja obrti, kot je čevljarstvo. Uroš in Ivan se strinjata, da je »Manj je več«. Izberimo nekaj parov kakovostnih čevljev, ki se jih bo splačalo popravljati in nam bodo služili vrsto let.

V podporo lokalnim mojstrom obrti in popravilom izdelkov namesto gore novih nakupov pa priporočamo ogled priročnega zemljevida.