Objavljeno dne

Izmenjava oblačil Zmenek z drugo obleko je zdaj že redni dogodek društva. Poteka po načelu blagovne izmenjave - prinesi 5 odnesi 5: vsak prinese 5 kosov oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda na mizo in s tem dobi pravico vzeti enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci. Izmenjave organiziramo v sklopu projekta Tovarna dela - tekstil.

 

 

Zakaj to počnemo? Ker ima vsako oblačilo še skrito etiketo, na kateri piše vse: od tega, kakšne ogromne količine vode, energije, fosilnih goriv in do tega,koliko pesticidov se je za njegovo izdelavo in dostavo v našo omaro uporabilo. Tekstilna industrija je ena bolj umazanih industrijsveta. Samo pomislite, za eno samo T-shirt majico porabimo 2700 litrov vode! Z izmenjavo tudi podaljšujemo življenjsko dobo oblačilom in preprečujemo nastajanje novih tekstilnih odpadkov. Tekstil je namreč ena hitreje rastočih skupin odpadkov. No, zato.

 

Če vam ni do izmenjave, pa imate vseeno gnečo v omari, vas vabimo, da prinesete in nam podarite odvečna oblačila, uhane, torbice in ostale modne dodatke ter hišne tekstilije. S tovrstno donacijo boste podprli projekt Tovarna dela Tekstil, v sklopu katerega se bo ustanovilo socialno podjetje, ki bo zaposlovalo ljudi iz najbolj ranljivih skupin.


Edino, kar prosimo, je, da so oblačila oprana.

 

modna_revija_logo

 

KAJ ZBIRAMO?


OBLAČILA IN DODATKI :

- moška in ženska oblačila:

dnevna oblačila (hlače, krila, bluze srajce,brezrokavniki,obleke,suknjiči, blajzerji)
oblačila za prosti čas (hlače krila, puloverji, jopice, jakne)
športna oblačila (trenerke, trikoji,T- shirti)
vrhnja oblačila (plašči, jakne, bunde)
nosečniška oblačila
oblačila za močnejše postave


- otroška oblačila
- spodnje perilo
- modni dodatki : nakit, rute, pasovi, torbice, nahrbtniki, potovalke
- čevlji v paru
- usnjeni izdelki

 

HIŠNE TEKSTILIJE:

- posteljnina, rjuhe, pregrinjala, prešite oddeje, brisače
- prti in zavese

 

Dogodek se izvaja v sklopu Tovarne dela - Tekstil, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, četrte razvojne prioritete "Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti" in prednostne usmeritve 4.1. "Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti".