Avtor: Katja Sreš, dne 22. september 2022, 08:09

Letošnji mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga obeležujemo 29. septembra, bomo obeležili z izmenjavo ozimnice. Ekologi brez meja bomo to v sodelovanju z Občino Škofja Loka in Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija počeli med 8. in 12. uro na škofjeloški tržnici (stara vojašnica). 

Kako bo potekala izmenjava

Vabljeni, da na stojnico Hrana svoje mesto najde prinesete marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in kar je še drugih dobrot med vloženinami. Izmenjali si jih boste lahko z drugimi obiskovalci, pa tudi Ekologi brez meja in ostali sodelujoči bomo poskrbeli za lepo obloženo stojnico. Namen izmenjave je, da se poslovimo od še uporabnih živil, ki smo jih morda dobili v dar, pa nam sploh ne teknejo in jih ne znamo uporabiti ali pa bi preprosto radi poskusili nekaj novega. 

Ne bomo le izmenjevali!

Mednarodni dan brez zavržene hrane pa bomo obeležili tudi s pogovori, nasveti in recepti iz Reciklirane kuharije, ki jih na pobudo Lidla Slovenija ustvarjajo šolarke in šolarji v projektu Hrana ni za tjavendan. Komunala Škofja Loka se nam bo pridružila z ozaveščanjem in aktivnostmi na temo odpadnega jedilnega olja, ob 10. uri pa se bodo na naših ‘štantih’ zbrali tudi občinski predstavniki.

Vabljeni, da se nam pridružite, v vašem krogu organizirate menjavo in se letos predvsem posvetite rokom uporabe, ki so pod sloganom “Poglej, povohaj, poskusi”, rdeča nit tokratnega dne v Sloveniji. Naj to še posebej velja pri ozimnici.