Avtor: Urša Zgojznik, dne 5. february 2020, 12:02

Kolikokrat ste v zadnjih letih pomislili, da bi, če bi vedeli kam, nesli popraviti vaš sušilnik za lase ali pa zamenjati podplat vašim ljubim čevljem? Tako pa ste malo prevpraševali okoli in ugotovili, da so v vašem kraju vsi čevljarji že zdavnaj zaprli svoje delavnice, sušilnik že dolgo ni več v garanciji in po neki čudni logiki smo zato pričeli privzeto z razmišljanjem, da potem se stvari pač ne popravlja več.

Ali drugače, kolikokrat ste stvar, ki bi zahtevala samo malo spretnega privijanja ali par šivov, vrgli stran, ker da je že stara, ker se nikakor ne splača popravljati ali pa ste pomislili, da si zaslužite nekaj novega?

Danes smo tako zelo globoko v mišljenju, da se stvari ne popravlja, ker, res, se finančno bolj splača kupiti novo stvar ali pa nam niso všeč, ker niso moderne. Seveda je tudi res, da so pri marsičem na voljo kvalitetnejši in varnejši materiali, a to nikakor ne velja za vse predmete.

Pri oblekah in čevljih smo povsem zavedeni s strani hitre modne industrije, ki nas zavaja z vedno cenejšimi izdelki, ki ne prenesejo več od deset pranj, ali pa se trendi, barve in vzorci menjajo hitreje kot vreme. Ker nam govorijo, da nismo nič vredni, če nismo popolni, torej oblečeni po zadnji modi, seveda hlastamo po zadnjih modnih zapovedih in se gremo dirke od trgovine do trgovine.

V centrih ponovne uporabe stvari vse pogosteje končajo povsem delujoči TV ekrani, skoraj nedotaknjeni kavči in povsem izpravne omarice. Niso in! Niso dovolj velike in prave barve.

Če se že požvižgamo na vso to ekološko opozarjanje, da je na svetu vse več in več škodljivih odpadkov, dajmo vsaj razmisliti o sebi. O tem, koliko je stvari okoli nas, kaj vse zares potrebujemo in kak vpliv ima vsa ta navlaka na naše počutje – nove raziskave so povsem jasne: veliko stvari v naših stanovanjih in prostorih povzroča stres in anksioznost.

Za prvo pomoč pride prav spletna stran manjjevec.si, kjer je na zemljevidih po celi Sloveniji mogoče najti veliko kontaktov, kjer lahko kaj popravimo, zamenjamo ali oddamo za ponovno uporabo. Sicer pa se je potrebno včasih samo malo ozreti okoli in poiskati koga, ki vam bo z veseljem popravil kako stvar.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja. Kolumna je bila prvič objavljena v reviji Story, 21. novembra 2019.