Objavljeno dne

Zobna ščetka, igrače, plastične vrečke, elektronski aparati … Ko jih ne potrebujemo več, jih zavržemo in pozabimo, kaj se zgodi s temi predmeti. Daleč od oči, daleč od srca, kajne? Pa vendar ni tako preprosto. Vsi ti odpadki nekje končajo. Pogosto je njihova končna postaja morje, kjer v obliki majhnih delcev ogrožajo življenja živali, rastlinskega sveta in velikokrat posredno zaidejo tudi v naša telesa.

 

Ekologi brez meja smo si v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani predpremierno ogledali razstavo Muzeja za oblikovanje Zürich ‘Končna postaja morje?’. Kot pravijo organizatorji “razstava osvetljuje ozadje problema in njegov pogubni učinek na morje, živalstvo in človeštvo. Predstavlja najbolj razširjene vrste plastike ter izpostavlja vprašanja o porabi, zdravstvenih tveganjih, mikroplastiki, življenjskem ciklu materiala in bioplastiki.”

 

IMG 0513

Količina plastike, ki vsake pol minute konča v svetovnih morjih (foto: Urša Zgojznik)

 

Oblikovalci razstave so se odločili opozoriti na problem plastike. Na problem, ki nikoli ne izgine, le skrije se tu pa tam v globine morja. S tem projektom o plastičnih odpadkih, ki je prepotoval že številne države, jim je uspelo dvigniti zavest posameznikov in odločevalcev, opazili pa so tudi pospešen razvoj podjetniških rešitev.

 

Razstavo si je mogoče ogledati do 23. aprila 2017. Vsako prvo nedeljo v mesecu je ogled brezplačen. Močno priporočamo ogled in razmislek!

 

Več o razstavi

 

IMG 0533

Končna postaja morje? (foto: Urša Zgojznik)

 

Piše: Katja Sreš