Avtor: Katja Sreš, dne 14. october 2020, 11:10

Ob svetovnem dnevu čistilnih akcij, ki je 19. septembra potekal v 158 državah, se je že tretje leto zapored odvijal tudi globalni popis blagovnih znamk odpadkov. Pobudniki čistilne akcije v Sloveniji, Ekologi brez meja, po dogodku, ki je v 2020 kljub razmeram mobiliziral največ ljudi po celem svetu, razkrivamo rezultate popisa in seznam desetih podjetij, katerih izdelki so v akciji najpogosteje končali kot odpadek v naravi. 

V sklopu slovenskega popisa smo popisali 1136 odpadkov in identificirali več kot 100 različnih blagovnih znamk, lestvico top 10 pa sestavljajo Pivovarna Laško Union, Ferrero, Philip Morris International, Monster Beverage, Imperial Tobacco, Ljubljanske mlekarne, Redbull, Mercator, DM in Radenska. Šest izmed naštetih se je na neslavnih seznam uvrstilo že v lanskem letu.

Tudi tokrat smo zbrali odzive ‘zmagovalcev’, katerih skupni imenovalec je tokrat večje zavedanje problematike, za katero so po njihovem mnenju odgovorni tako proizvajalci kot tudi potrošniki in strinjanje, da je edina prava rešitev preprečevanje nastajanja odpadkov. Izpostaviti velja nekaj novosti med dobrimi praksami slovenskih proizvajalcev in distributerjev, kot so prizadevanja za umik izdelkov, ki vsebujejo mikroplastiko, proizvodnja 100 % recikliranih plastenk iz plastike rPET in spodbujanje uporabe povratne embalaže. Prav slednje je ključno za zmanjševanje pogostosti smetenja, zato od proizvajalcev pričakujemo uvajanje svojih in podporo sistemski rešitvi. 

Na vrh seznama najpogosteje najdenih odpadkov so se tudi tokrat zavihteli prehranska embalaža in tobačni izdelki, vidne pa so bile tudi škodljive okoljske posledice epidemije - v naravi so svoje mesto žal našle tudi zaščitne maske in rokavice za enkratno uporabo. Čiščenje in popis sta letos pod našim okriljem potekala v sklopu dogodka Za naravo ob Sočo, popisovanje pa so izvedli tudi na nekaj od skupno 28 čistilnih akcij, ki so 19. septembra potekale po celotni Sloveniji.

Slovenski rezultati so bili te dni posredovani globalni koordinaciji, ki poteka pod okriljem gibanja Break Free From Plastic, katerega člani smo tudi Ekologi brez meja. Cilj zdaj že tradicionalne globalne akcije je apel proizvajalcem, da prevzamejo svoj del odgovornosti in s svojim delovanjem prispevajo k preprečevanju nastajanja odpadkov. Rezultati globalnega popisa bodo znani v začetku decembra.