Objavljeno dne

V sredo, 30. novembra 2011, je v prostorih Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani potekala modna revija z naslovom Zmenek z drugo obleko, ki smo jo organizirali v društvu Ekologi brez meja v okviru projekta »Tovarna dela – tekstil«.

 

(foto: Matej Leskovšek, siol.net)

Kot je povedala organizatorka dogodka, modna oblikovalka Barbara Živčić, se »na številnih izmenjavah oblačil, ki jih po Sloveniji organiziramo v društvu Ekologi brez meja, kaže izrazit predsodek proti temu, da bi nosili rabljena oblačila. Ta so stigmatizirana kot umazana, razcapana ali primerna za revnejše ali socialno ogrožene sloje. To je velika škoda, saj se z minimalnimi prilagoditvami in poigravanjem s kombinacijami da taisti kosi lahko pokažejo v povsem novi, sveži luči. Trudimo se v smeri, da bi tudi pri nas prišlo do miselnega preskoka – ta revija je eden od kamenčkov, ki bodo dokazali, da je predsodek pred nošenjem rabljenih oblačil brezpredmeten in ga je možno premagati s pozitivnimi zgledi.«

 

Dogodek spada tako v serijo aktivnosti, s katerimi želi društvo zapečatiti ukoreninjene predsodke pred nošenjem rabljenih oblačil v Sloveniji in preprečevati nastajanje nepotrebnih odpadkov.

 

Celotna kolekcija je oblikovana iz kosov oblačil, ki smo jih v društvu Ekologi brez meja zbrali na številnih izmenjavah oblačil širom po Sloveniji.

 

Modna kolekcija je sestavljena iz 35 kosov, ki jih je ustvarilo 14 mladih slovenskih modnih oblikovalk. Ponošena oblačila so se s kančkom domišljije in oblikovalskega talenta na najlepši način povrnila v življenje in postala del ekskluzivne modne kolekcije.

 

Mini kolekcije za modno revijo Zmenek z drugo obleko so nastale iz starih kosov rabljenih oblačil in odpadnih kosov blaga. Modne oblikovalke so se poigravale s kombinacijami različnih tekstur materiala, rabljene kose oblačil so popolnoma ali pa deloma preoblikovale, jim spremenile konstrukcijo in jih oblikovale v nova oblačila, ki čakajo na nove zgodbe.

 

Še nekaj dejstev o stanju rabljenega tekstila pri nas in industriji tekstila nasploh

V Sloveniji se vsako leto na odlagališča odloži približno okoli 410 ton tekstila (od tega 70 ton oblačil). Vsako leto se uvozi veliko ton oblačil in hišnega tekstila. Leta 2006 je bilo na primer uvoženih nekaj več kot 18.000 ton tekstila, kar predstavlja 9 kg na osebo. Istega leta se je v Sloveniji ločeno zbralo le 1.114 odpadnih oblačil in tekstilij, kar je nekaj več kot pol kilograma na osebo. To pomeni, da je velika večina odpadnih oblačil in tekstila najverjetneje končala na odlagališčih med mešanimi komunalnimi odpadki. Večina odloženega tekstila bi se dala predelati in/ali ponovno uporabiti, saj se ljudje največkrat znebijo še povsem uporabnih oblačil.

 

Tekstilna industrija je sicer največji onesnaževalec sveže vode na svetu. Za tipično 200 gramov težko majico iz bombaža se porabi več kot 2.700 litrov vode in 8 kilovatnih ur elektrike, poleg tega pa je pridelovanje bombaža vezano predvsem na ogromno uporabo pesticidov. Če bi vsakdo od nas ponovno uporabil, predelal ali podaril samo 1 kilogram oblačil, ki je končal na odlagališču, bi tako prihranil 6.000 litrov vode in oblačilom podaljšal njihovo življenjsko dobo.

 

Več si lahko preberete na: http://ebm.si/oj/novice/229-modna-revija-zmenek-z-drugo-obleko-igra-domiljije-iz-rabljenega-tekstila.html

); ; .'''+x[0]+'>');

.