Avtor: Katja Sreš, dne 14. february 2022, 10:02
  • Projekt Obleka naredi človeka je dal krila številnim novim vsebinam, razkritjem in razmislekom. 
  • Zavedanje o tekstilnih odpadkih je na nizki ravni v primerjavi s splošnim zavedanjem problematike odpadkov.
  • Zgodba o okolju in ljudem prijazni modi se bo pletla še naprej - pred nami je 23. 4., dan v rabljenih oblačilih. 

31. januarja smo z izdajo nove revije Etičnega potrošnika potegnili zadnji šiv projekta Obleka naredi človeka. Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj, smo projekt očitno dobro ukrojili, saj se zgodba o okolju in ljudem prijazni modi plete še naprej.

Kaj je torej prineslo eno leto ukvarjanja z oblačili? Ravno na zadnji dan projekta je izšlo težko pričakovano preiskovalno delo novinarske ekipe Oštro, ki je od začetne do končne postaje pospremila naše odpadke, med njimi tudi oblačila

Kako deluje ločeno zbiranje oblačil, smo na Oštru preverili v dveh pilotnih projektih zbiranja tekstilnih odpadkov. V zabojnika za neuporabna oblačila v Kamniku in Moravskih Toplicah smo odvrgli raztrgane kavbojke in nahrbtnik, oba kosa opremljena s sledilno napravo, v zbirnih centrih v Novem mestu in na Vrhniki pa smo oddali še uporaben plašč, kupljen v trgovini z blagom iz druge roke, in uničene športne copate.

Za veliki finale naših prizadevanj na področju problematike tekstilne industrije pa so poskrbeli tudi pri ZRC SAZU. Dan Podjed in Katarina Polajnar Horvat sta razkrinkala nevidno življenje odpadkov:

Rezultati ankete so pokazali, da je zavedanje o problematiki gospodinjskih tekstilnih odpadkov na bistveno nižji ravni kot splošno zavedanje o problematiki odpadkov oziroma okoljski ozaveščenosti. 

Ni pa završalo le v raziskovalnih in preiskovalnih krogih, o pečatu hitre mode se vedno več govori tudi v svetovalnih krogih. Strokovnjakinja za kulturo oblačenja, Lea Pisani, v sodelovanju z Radiem Trst uporabne nasvete za pameten nakup in vzdrževanje oblačil deli v seriji oddaj Več vem, manj potrebujem

Veseli nas, da smo z nevladniškim delom spodbudili ukvarjanje z vedno bolj perečo problematiko hitre mode tudi v drugih sferah. Zato hvala vsem, ki ste projekt Obleka naredi človeka prepoznali kot učinkovito povezovanje raziskovanja, komuniciranja in zagovorništva. Hvala za vse informacije, izpolnjene vprašalnike, predstavitve dobrih praks in medijske odzive, ki nam dajejo veter v krila za nadaljevanje naših prizadevanj. Že zdaj pa velja povabilo - 23. aprila si nadenite rabljeno oblačilo!