Avtor: Katja Sreš, dne 11. march 2022, 12:03

Ali veste, koliko prostora zavzemajo podatki, fotografije in aplikacije na vaših mobilnikih in računalnikih? Preden se lotimo iskanja odgovora, ki bo začetek naše digitalne čistilne misije, pa še eno vprašanje: Ali veste, da podatki, fotografije in aplikacije prispevajo k digitalnemu onesnaževanju in s tem podnebni krizi?

Danes je digitalna tehnologija odgovorna za 4 % izpustov toplogrednih plinov. Računalniki, omrežja in strežniki namreč zahtevajo in porabljajo energijo, da lahko brezskrbno klikamo, brskamo in spremljamo digitalne vsebine kjerkoli in kadarkoli - čez deset let naj bi za to porabili kar 20 % vse svetovne energije

Čas je za digitalno dieto

Med 14. in 19. marcem bo potekala že tradicionalna svetovna digitalna čistilna akcija, ki posameznike spodbuja, da iz udobja svojega doma poskrbimo za manjši vpliv na okolje. Vsako minuto na globalni ravni opravimo 3,8 milijonov iskanj na spletu, pošljemo 41,6 milijonov sporočil in si ogledamo za 700.000 ur Netflix vsebin. Kaj ko bi vsaj del tega časa porabili za razmislek in zmanjševanje naše digitalne porabe?

Kako lahko sodelujete?

  • Očistimo pametne telefone - Odstranite vse aplikacije, ki jih več ne uporabljate oz. po njih posežete le redko. Bodite iskreni in pogumni! Aplikacije, ki jih ne uporabljamo, prav tako porabljajo energijo. Imejte nameščene le tiste aplikacije, ki jih resnično uporabljate - vaš telefon vam bo hvaležen. Na desetine GB pa boste prihranili z izbrisom nepotrebnih in dupliciranih fotografij in videoposnetkov. 
  • Očistimo računalnike - Izbrišite nepotrebne in podvojene datoteke. Razvrstite fotografije ter pobrišite podvojene in zamegljene. Arhivirajte pomembne datoteke.
  • Očistimo e-poštne naslove - Filtrirajte pošto glede na datum in arhivirajte najstarejša sporočila. ODJAVITE se od vseh e-novic, ki jih ne prebirate. Posvetite se dolgim e-konverzacijam - ohranite najnovejše sporočilo in pobrišite vse ostalo. 
  • Kako naprej - razmislite, kako zmanjšati količino poslane e-pošte - raje uporabljajte virtualne sodelovalne platforme (Ekologi brez meja uporabljamo npr. Slack in Trello). Najpomembnejše datoteke shranite v oblak, da lahko do njih neovirano dostopate z različnih naprav. Prenehajte s pošiljanjem ‘ok’ in ‘hvala’ mailov. Razmislite, preden se odločite za varnostno kopiranje datotek - ali boste res vse še potrebovali? Ni nujno, da čez sedem let vse prav pride!

Preden pridemo do konca, se vrnimo še na začetek. Če ta članek berete na računalniku - preverite, koliko prostora zavzemajo datoteke na vašem računalniku in sporočila v vašem nabiralniku. Če se med vrsticami premikate po mobilnem zaslonu, pa v nastavitvah preverite zasedenost shrambe. Po naših izkušnjah ponavadi podcenjujemo zasedenost naših naprav. Zapišite si številke - te bodo osnova za podatke o količinah očiščenih podatkov/odpadkov, ki jih sporočite na https://digital.worldcleanupday.org/. Naj vas motivirajo k majhnemu dejanju za velik učinek.