Avtor: EBM, dne 21. august 2019, 10:08

Čistili smo prvič, čistili smo drugič, lani smo čistili tretjič in še zadnjič! Ekologi brez meja smo se posvetili preventivi, a kljub temu naša narava vsaj enkrat letno potrebuje ‘generalno čiščenje’. Zato vabimo vse posameznike in organizacije, da se 21. septembra pridružite milijonom ljudi po svetu v akciji World Cleanup Day in se samoiniciativno odpravite v naravo. Kaj lahko storite na ta dan:

  • Odpravite se z vrečko na sprehod in poberite odpadke
  • Udeležite se akcije Čista obala, ki bo letos potekala že desetič!
  • Organizirajte čistilno akcijo: dogovorite se s komunalnim podjetjem in upoštevajte navodila za varno čiščenje - obvestite nas o vaši akciji, da bomo lahko razširili besedo!
  • Pri pobiranju odpadkov ne pozabite na popis blagovnih znamk! Obrazec za beleženje boste našli na tej povezavi, v pomoč pa vam bo tudi slikovni priročnik. Prosimo vas, da nam obrazce posredujete najkasneje do 25. 9. na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali naslov Ekologi brez meja, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana. Le tako bomo lahko s skupnimi močni pritisnili na proizvajalce (kot smo to storili z lanskimi podatki) in poskrbeli, da v bodoče čistilne akcije res ne bodo več potrebne.
  • Pomagajte nam pri osveževanju Registra divjih odlagališč in vnesite nove podatke.
  • Z nami delite vaše predloge, vtise in najbolj čudne odpadke. Da bomo vaša prizadevanja lažje ujeli na 'radar', uporabite #ocistimo

Z organizacijo akcij Očistimo Slovenijo smo dosegli premik obravnave problematike divjih odlagališč z lokalnega na nacionalni nivo. Dvignili smo zavedanje prebivalstva, da gradbeni odpadki v naravo ne sodijo, sistemsko pa se problematika še vedno ni uredila, zato bomo Ekologi brez meja letošnjo globalno čistilno akcijo obeležili s strokovnim dogodkomPočistimo z gradbenimi in kosovnimi odpadki”.

“Največji okoljski praznik na svetu” pa lahko preživite na enem od številnih dogodkov v sklopu Evropskega dneva trajnostnih skupnosti, ki se odzivajo na ekološko in podnebno krizo ter spodbujajo družbeno preobrazbo.

WCD2019 banner compressed