Avtor: Katja Sreš, dne 10. october 2022, 14:10

18. septembra je potekala že peta globalna čistilna akcija World Cleanup Day. Ekologi brez meja smo jo obeležili z obiskom kolegov na Čisti obali. Vreme nam letos sicer ni bilo naklonjeno, zato smo se namesto kurativi tokrat posvetili preventivi.

Odpadki povezujejo ljudi

55 prostovoljcev je na Čisti obali iz narave kljub kislemu vremenu odstranilo 3.963 kosov odpadkov, med njimi kar 84 % cigaretnih ogorkov. Podatkov o udeležbi in količinah na globalni ravni še ni, je pa znano, da se je estonski klicni center 18. septembra povezal z več kot 100 državami, tudi z nami.

Odpadki povezujejo države

Če o globalnih številkah še ne moremo govoriti, pa že lahko govorimo o zgodovinskih premikih. Prvič v zgodovini sta se povezali grška in turška stran Cipra v prizadevanjih za čisto skupno okolje. Še bolj neverjetno navdihujoča pa se zdi situacija v Ukrajini. Kljub vojni se je na 1200 lokacijah v 24 regijah zbralo kar 25 tisoč prostovoljcev. 

Odpadki povezujejo institucije

Nesrečna 13. Čista obala pa je postregla s pomembno priložnostjo povezovanja vseh tistih, ki si na sistemski ravni prizadevamo za manj odpadkov. V Koprski HEKI je dr. Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo in vodja naše piratske misije predstavila raziskovalni projekt skupnostne znanosti Pirati plastike, ki se v teh dneh že odvija v nekaterih od 20 sodelujočih šol. Družili pa smo se tudi z dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Urošem Novakom, raziskovalcem z Nacionalnega inštituta za kemijo, ki razvija in raziskuje alternative plastiki, in številnimi drugimi podobno mislečimi. 

Predstavitev projekta Pirati plastike (foto: Aleš Rosa).

Morda pa je ravno v tem povezovanju odgovor, zakaj se tako radi ukvarjamo z odpadki. Ko bi se le vsi - ukvarjali in povezovali.