Avtor: EBM, dne 14. march 2018, 05:03

Čeprav smo dogodek Očistimo Slovenijo nazadnje izpeljali pred šestimi leti, še danes odzvanja v naših glavah in srcih. Uspel je namreč vzpostaviti tesno povezavo med vsemi, nas združiti v skupnem dobrem in skrbi za okolje, v katerem živimo.

 

Letos se na to pot podajamo ponovno. Tokrat z mnogo večjim in pomembnejšim poslanstvom! K izvedbi dogodka nas je prepričala pobuda World Cleanup day 2018, ki bo v enem dnevu združila 150 držav, ki bodo vse hkrati čistile 15. septembra 2018. Tudi Slovenija bo del te zgodbe. Sicer smo navajeni spomladanskih čistilnih akcij, a je bil tokratni datum skrbno izbran, da se nam zaradi podnebnih posebnosti lahko pridruži čim več držav.

 

Naš cilj letos pa ni le v enem dnevu združiti množice prostovoljcev, ki bodo čistili divja odlagališča in razpršene odpadke, ampak s številnimi aktivnostmi prispevati k večji okoljski ozaveščenosti, ki bo dolgoročno vodila v družbo z manj odpadki. Nočemo več čistiti, hočemo živeti v državi, kjer čiščenje ni potrebno! Ker pa je bistvo akcije skupno dobro, bodo dobrodošle vse ideje, ki podpirajo to bistvo.

 

OS12 skupaj

(foto: Gorazd Kranjc)

 

Izkušnje prvih dveh akcij so pokazale, kako pomemben je čisto vsak korak oziroma v tem primeru čisto vsaka roka. Vseh 280 tisoč parov rok je namreč prispevalo k temu, da smo iz narave skupaj odstranili za 6 olimpijskih bazenov smeti in smo po odstotku prebivalcev (14 %), ki so sodelovali, še vedno svetovni rekorderji. Letos prav tako potrebujemo pomoč oz. roko, zato vabljeni, da se nam pridružite kot:

 

  • lokalni koodinatorji akcije za posamezne občine,
  • prostovoljci pri ozaveščevalnih aktivnostih na nacionalni (katere naloge še potrebujejo svojega nosilca, si lahko ogledate tukaj) in lokalni ravni,
  • občinski popisovalci, ki bodo na terenu preverili stanje divjih odlagališč.

 

Za vse informacije smo na voljo na 2018@ocistimo.si.