Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

V novembrskih čistih-e-novicah predstavljamo projekt 1 evro na dan. Kot pravi njegov avtor, Aleš Čerin, predavatelj, podjetnik in oče štirih otrok, živi na svetu ogromno ljudi z manj kot enim evrom na dan. Po merilih svetovne banke je meja za ekstremno revščino manj kot 1,25 dolarja na dan, kar znaša trenutno okoli 0,96 evra, meja za zmerno revščino pa je manj kot 2 dolarja na dan, kar znaša okoli 1,53 evra. Avtor je mnenja, da večino stroškov v nerazvitem svetu predstavlja hrana.Kako bi se torej dalo prehranjevati z manj kot enim evrom na dan,in to pri nas, v Sloveniji?

Prav na to vprašanje poskuša odgovoriti Aleš Čerin. Z manj kot enim evrom na dan se je odločil prehranjevati cela dva meseca. S projektom je začel 20. septembra in ga bo zaključil okoli 20. novembra 2010.Kaj je namen projekta? Po avtorjevih besedah je to:
1. Hvaležnost: vse premalo smo hvaležni za darove, ki jih prejemamo, na primer, da nam ni treba misliti, kje bomo vsak dan dobili hrano, pijačo, oblačila, itd.
2. Zavedanje o vrednosti hrane: povečati zavedanje o tem, da velik del sveta živi s precej manj kot enim evrom na dan.
3. Zgled: pokazati, da je možno trajnostno in zdravo prehranjevanje tudi z veliko manjšimi finančnimi sredstvi; izračunal je, da za hrano v poprečju porabi okoli 5 evrov na dan, kar po njegovi oceni niti ni tako veliko – porabo je torej poskusil zmanjšati kar za petkrat.
4. Iskanje alternativ: a) povečati lastno pridelavo hrane. b) iskanje alternativnih načinov nakupovanja – direktno od proizvajalca, količinski popusti, itd.

Projekt je tudi dobrodelno naravnan, saj bodo presežki denarja (~9€ na dan) donirani projektu Obrok riža na dan – vsak dan, ki ga vodi misijonar Pedro Opeka. Za nakup 10 kg riža zadostuje že 5 evrov, kar bo skupaj naneslo nekaj več kot tono riža. Če temu plemenitemu projektu želite pomagati tudi sami, se za več informacij obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Aleš Čerin zagovarja koncept »prostovoljne preprostosti«. Svojega koncepta noče vsiljevati, kot pravi, vsakdo zase najbolj ve, kaj in koliko mu ustreza. Meni pa, da bi z zmanjšanjem naših želja in posledično potrošništva lahko dosegli veliko pozitivnega. Ker si želi, da bi bil projekt tudi trajnostne narave, piše blog, kjer zapisuje svoje ugotovitve in spoznanja.Več na: http://www.edusatis.si/preprostost/projekt-1-e-na-dan

 

 

); ; .'''+x[0]+'>');

.