Sporočilo za javnost
Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah in odpadni hrani, ki ga obeležujemo 29. septembra, Ekologi brez meja vabijo k sodelovanju v vseslovenski pobudi Krožnik 12.3 za manj zavržene in več trajnostne hrane v restavracijah.
Projekt bo nadgradnja dosedanjih prizadevanj za manj zavržene hrane, ki se jim posvečajo zadnje desetletje, pa tudi sodelovanja s turističnimi ponudniki na poti zero waste, kjer so zavržke zmanjšali tudi za polovico. Tokrat bodo v ospredje postavili slovenske restavracije, s katerimi želijo zmanjšati količine odpadne hrane, zasledovati trajnostne nabavne politike ter razširiti ponudbo lokalnih, sezonskih in rastlinskih obrokov. K sodelovanju vabijo restavracije, ki se pri trajnostni gostinski ponudbi soočajo z izzivi. Z njimi bodo merili in testirali ukrepe za doseganje ciljev, vključno s tehtanjem zavržkov pred in po uvedbi ukrepov.
Z namenom popisa in prenosa najboljših praks so se projektu že priključile nekatere vidnejše trajnostne gonilne sile, med njimi Hiša Linhart, Gostilna Repovž, Posestvo Monstera in drugi. V pripravo ukrepov in prenos znanj bodo vključeni tudi dijaki in študentje gostinsko-turističnih smeri.
Ekologi brez meja, ki so se v preteklosti posvečali predvsem gospodinjstvom, vzgojno-izobraževalnim in zdravstvenim ustanovam, podpirajo tudi nacionalna prizadevanja, ki so se oblikovala okrog slovenskega dneva brez zavržene hrane in skovanke hranozavest.