Objavljeno dne 11. november 2013, 09:11

V okviru akcije Vračamo družbi so se podjetja priključila korporativni akciji za zbiranja rabljenega tekstila in s svojimi zaposlenimi za projekt Tekstilnica zbrala več kot tono oblačil, igrač, čevljev in drugega rabljenega tekstila, ki bo namesto na odpadu, predelan in ponovno uporabljen.

 

AmCham banner small

Vračamo družbi - AmCham Teden korporativnega prostovoljstva (foto: prostovoljstvo.org)

 

Prostovoljski korporativni programi podjetij imajo v razvitem svetu že dolgo tradicijo. Pokazalo se je, da koristijo prav vsem, ki so v njih tako ali drugače vključeni – zaposlenim, podjetju, neprofitnim organizacijam in lokalni skupnosti. Časi, ko smo povezovali termin družbena odgovornost le z sponzorstvom in donacijami, so preteklost. Podjetja se danes odločajo za bolj inovativne oblike sodelovanja z akterji lokalnega okolja, ki delujejo stimulativno tako na zaposlene kot na poslovne cilje podjetja.

 

Med 30. septembrom in 4. oktobrom 2013 je potekal teden korporativnega prostovoljstva, ki ga je izvedla AmCham Slovenija v sodelovanju z glavnim organizatorjem akcije Vračamo družbiSlovensko filantropijo. Slovenska filantropija že nekaj časa spodbuja podjetja k vključevanju v skupnost tudi s prostovoljnim delom, saj je to tudi priložnost za boljše poznavanje lokalne skupnosti in njenih potreb.

 

Odzvalo se je veliko podjetij, ki so preko prostovoljnega dela na tak ali drugačen način pomagala lokalni skupnosti in družbi kot celoti. Nekateri so se odločili, da prebarvajo igrala v vrtcu, drugi so obnavljali koče v planinah ali pa upokojence uvajali v čudežni svet računalništva, zaposleni na ameriškem veleposlaništvu pa so z nekaterimi drugimi diplomati pomagali v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič pri urejanju okolice.

 

Goodyear

Zbrani tekstil podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires d. o. o. (foto: Goodyear Dunlop Sava Tires)

 

Društvo Ekologi brez meja se je v akcijo vključilo s svojo pobudo, da zaposleni kot prostovoljci v svojem podjetju zbirajo rabljena oblačila in tako podprejo okoljevarstveni in socialni projekt Tekstilnica. Preko projekta Vračamo družbi je društvo neposredno sodelovalo s KPMG Slovenija d. o. o., S&T Slovenija d. d. in Goodyear Dunlop Sava Tires d. o. o., posebej pa so se priključili še Plinovodi d. o. o. in Društvo študentov psihologije Slovenije, ki so tekstil zbirali v sklopu svojega projekta Kako si?.

 

Podjetja so zbirala različno dolgo in na različne načine, odzivi zaposlenih pa so bili povsod dobri in tako so skupaj zbrali kar 1100 kg tekstila. Tona tekstila! Tona bolj ali manj rabljenih oblačil, ki ne bodo pristala na smetišču, ampak bodo zaživela novo življenje v novem domu ali postala drugačen predmet s povsem novo uporabno vrednostjo. Prav lahko, da se bo nekaj teh oblačil prelevilo v unikatna božično novoletna darila, ki jih ravno zdaj šivajo šivilje iz projekta Tekstilnica po načrtih in krojih mladih slovenskih ustvarjalcev, ki so zmagali na natečaju za najbolj izvirna darila, narejena iz rabljenega tekstila.

 

20131008 134224 majhna

Uspešna zbiralna akcija tekstila v podjetju S&T Slovenija d. d. (foto: S&T Slovenija)

 

Akcija Vračamo družbi je sicer končana, a kljub temu se korporativni akciji zbiranja tekstila še vedno lahko pridružite. Če bi v vašem podjetju želeli izvesti podobno zbiralno akcijo rabljenega tekstila, nam pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Dobre stvari vedno padejo na plodna tla. Zato vsi verjamemo, da se drugo leto spet vidimo, obogateni še z novimi inovativnimi idejami in še več pridruženimi podjetji.

 

Piše: Helena Nieboer