Objavljeno dne 2. july 2014, 10:07

Ste kdaj razmišljali o tem, koliko stvari in naprav imamo doma, pa jih uporabimo samo enkrat na leto za nekaj minut ali eno popoldne? Preostanek leta pa nam ležijo v kleti, na njih se nabira prah, po nekaj letih pa končajo med odpadki.

 

Ekipi organziacij prostoRož in Slovenia Coworking, pripravljata prvo sposojevalnico takšnih predmetov v Ljubljani, v Savskem naselju. Poimenovali so jo Knjižnica REČI. Ne gre sicer za njihovo inovacijo, projekt nastaja po odprto-kodnem vzoru Leile - berlinske knjižnice reči.

 

knjiznica reci

(foto: www.pureplanetrecycling.co.uk)

 

Knižnica REČI je šele v nastajanju, svoja vrata pa bo odprla jeseni v Savskem naselju, v Domu skupnosti. Član lahko postane vsak. V Knjižnici REČI bodo skušali imeti čim več predmetov, ki jih občasno potrebujemo doma: npr. najrazličnejše pripomočke za domača popravila, predmete za kuhanje in čiščenje, razne ustvarjalne pripomočke, športne rekvizite itd. Seznam (Lista želja) nastaja skupaj z vsemi ljudmi, ki bi radi postali uporabniki knjižnice in jo lahko izpolnite: http://bit.ly/V83aDM

 

Ideja je torej preprosta: v Knjižnici REČI si bomo lahko izposojali predmete, ki jih potrebujemo samo občasno. Vse prevečkrat namreč kupujemo reči, ki nam zgolj po nekajkratni uporabi obležijo v predalu. Če bi si namesto nakupa ta predmet izposodili, bi prihranili denar in prostor, saj imamo ponavadi shranjevalnih površin vedno premalo. In poskrbeli, da bodo predmeti zares tudi v polni meri izrabljeni, kar prispeva k učinkoviti rabi naravnih virov in energije oziroma vseh materialov iz katerih so narejeni.

 

Vir: Knjižnica Reči

 

Piše: Erika Oblak