Objavljeno dne

 

Jeseni 2011 je projekt Vrečka na vrečko stopil v svojo naslednjo – peto fazo. Na problematiko plastičnih vrečk (in plastike nasploh) je potrebno kontinuirano opozarjati, še posebej, ker se trenutno tudi v Sloveniji počasi na tem področju dogajajo tudi sistemske spremembe, ki bodo vplivale na trgovce, proizvajalce, prav tako pa tudi na družbo in posameznike. Verjamemo, da bodo povzročile tudi nekaj nejevolje, saj bodo posegle v zelo ustaljene družbene in potrošniške navade. Plastika je namreč večinskemu sloju slovenske populacije že od 60-ih let naprej zaradi majhne teže, vzdržljivosti in cenenosti predstavljana kot optimalen material. Odrasli ljudje pa se sprememb, ki po možnosti prinašajo še finančen vložek, otepamo.

 

V nekaterih primerih trgovine že umikajo plastične vrečke s svojih blagajn. Ustrezne informacije in praktični nasveti s tega področja bodo v obdobju navajanja na življenje brez plastičnih vrečk zelo pomembni in ker glavna nit projekta še vedno temelji na ozaveščanju ljudi o problematiki plastičnih vrečk s pomočjo umetnosti, je projekt letos še bolj pomemben.

 

Izvedba projekta v letu 2011 je tako le nadgradnja že uspešnega prostovoljskega projekta, ki se je prvič zgodil novembra 2010. Projekt izpostavlja problematiko plastičnih vrečk oz. plastične embalaže, saj je ta za okolje veliko breme, zelo škodljiva vsem živim bitjem, se ne razkraja, dolgoročno onesnažuje tla, zrak, reke, morje in podtalnico ter zahaja v našo prehrano. Projekt je ponovno udružil, varovanje okolja in aktivno vključil ter naslavljal vso javnost. Projekt smo ponovno organizirali skupaj z večjimi partnerji. Dodali smo nekatere nove vsebine in na podlagi izkušenj nadgradili zgodbo iz leta 2010.