Avtor: Katja Sreš, dne 29. november 2021, 11:11

Pirati plastike - dajmo Evropa je evropski projekt, ki je učencem in dijakom stotih slovenskih šol približal skupnostno znanost in problematiko onesnaževanja s plastiko. 

Na spletnem dogodku, ki bo potekal v Mesecu znanosti (8. december ob 10.00) in ga bo mogoče v živo spremljati na YouTube kanalu MIZŠ, bodo znanstveniki in otroci predstavili potek projekta in rezultate prve piratske misije. Predstavitev bosta odprla ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, in vodja sektorja za znanost, Peter Volasko

Podatke o onesnaženosti slovenski rek z mikro- in makroplastiko bosta predstavila vodja projekta, dr. Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo in Štefan Trdan iz Inštituta za vode RS, organizacijsko izvedbo projekta pa bo osvetlila Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. 

O tem, kako je projekt potekal na terenu in kaj pomeni mladim, pa bodo spregovorila mentorica Anja Rajbar s svojimi učenci iz OŠ Valentina Vodnika Ljubljana. Oba pogovora bo vodila Renata Dacinger, voditeljica in urednica oddaje Ugriznimo znanost. 

Pobudniki projekta so trio Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske.