Čist-E-Novice

Odpadna embalaza.jpg
Cene odvoza komunalnih odpadkov
Ste se kdaj vprašali kaj plačate s položnico za odvoz komunalnih odpadkov? O tem, ali lahko vplivamo na višino zneska in kako? Ter zakaj je temu tako in ali lahko kaj spremenimo? Za vas smo pregledali zakonodajo, govorili s strokovnjaki, brskali za informacijami in sedaj je čas, da odgovore delimo z vami.
Piše: Erika Oblak Več
Ozivel Pomjan.JPG
Oživel Pomjan – kako vrniti srce podeželju?
Razvoj, napredek in industrializacija so med nami in podeželjem postavili zidove – sodobni človek je individualist, odmaknjen od tradicije in narave, odmaknjen od podeželja. Zaradi pomanjkanja stika s podeželjem lažje pozabljamo, da smo vsi medsebojno povezani in skupaj ustvarjamo našo prihodnost. Oživel Pomjan je praznik, ki povezuje tradicijo, kulturo in ekologijo – je klic nazaj k naravi in h koreninam Slovenske Istre, je poskus povrnitve srca podeželju in podeželja v naša srca.
Piše: Nara Petrovič Več
Tekstilnica - Izmenjava oblacil.jpg
Tekstilnica na 44. sejmu Narava – zdravje
Na kaj najprej pomislite, ko nekdo omeni mesec oktober in Gospodarsko razstavišče? Sejem Narava – zdravje, seveda! Slovenci smo ga vzeli za svojega, saj je letošnji že 44. po vrsti. Sejem, ki bo potekal med 17. in 20. oktobrom 2013, spodbuja zdrav življenjski slog in predstavlja storitve in izdelke pod skupnim sloganom Živimo vitalno! Tokrat bomo na sejmu skupaj s partnerji Zadrugo Dobrote predstavili zanimivo zgodbo – zgodbo o projektu Tekstilnica, ki smo jo začeli pisati v začetku letošnjega leta.
Piše: Helena Nieboer Več
Ekipa Green T.O.O.L..jpg
Zeleni v akciji – povezovanje priložnosti na zeleni način
Kdor je mlad, zdrav in srečen, mu ni treba skrbeti za prihodnost. Ali pač? Delavnica Green Thinking On Opportunities Linking – Green T.O.O.L. je dokazala, da v miselnosti mladih lahko prevladuje tudi nasprotno.
Pišeta: Višnja Jerman in Nataša Šuštaršič Več
Nic pomeni nic odpadkov.jpg
Nič pomeni nič (odpadkov)
Ko v Sloveniji razmišljamo o prihodnosti ravnanja z odpadki, se razprava osredotoča na odlagališča in sežigalnice. Zdi se, kot bi želeli zavreči dobre rezultate na področju ločenega zbiranja in recikliranja, ki smo jih dosegli v zadnjih letih. Namesto, da bi jih nadgradili s precej cenejšim kompostiranjem in preventivo – kot to bolj in bolj spodbuja tudi EU. O vsem tem smo se pogovarjali z Joan Marc Simonom, direktorjem Zero Waste Europe.
Piše: Erika Oblak Več
Hrana brez embalaze.jpg
Hrana brez embalaže
V poletni številki Čist-E-Novic smo pisali o velikih količinah zavržene hrane, ki jih proizvedemo v zahodnem svetu. Le-ta pa ni edini problem povezan s sodobno proizvodnjo in potrošnjo hrane. Pri živilih, ki jih nemalokrat zaužijemo v le nekaj minutah se namreč soočamo z odpadno embalažo, pri kateri čas razgradnje lahko traja tudi več sto let. Gre za popolnoma nesmiselno rabo naravnih virov in posledično onesnaževanje okolja, kar je daleč od trajnostnega načina življenja.
Piše: Anja Uršič Več
Koledarček
SMETI_banner_300x100.jpg
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si