Čist-E-Novice

Smeti (Trashed).jpg
V Slovenijo prihaja film Smeti (Trashed)
Dokumentarni filmi o okoljskih tematikah niso nekaj novega, so pa v zadnjem času vse bolj množični, bolj šokantni ter skrb zbujajoči – takšni kakršni so tudi okoljski problemi, o katerih poročajo. Nudijo nam ogledalo delovanja naše družbe v odnosu do okolja in drug drugega. Ob tej priložnosti ponosno najavljamo slovensko premiero enega najnovejših dokumentarnih filmov s področja odpadkov, filma Smeti (Trashed, 2012), ki si ga 21. oktobra 2013 lahko ogledate v Kinu Šiška.
Piše: Jasna Možina Več
Izdelki Tekstilnica v parku Tabor.jpg
Poletno-jesenski pozdrav Tekstilnice
Poletje – sinonim za vročino, dopuste, plažo in morje. Poletje pa je tudi čas, ko skoraj opustela mesta poskušajo privabiti čim več ljudi, tako domačinov in tujcev. Zato tisti najbolj zagreti in izvirni organizirajo številne prireditve, ki zabavajo, združujejo, animirajo, učijo in osveščajo odrasle in otroke. Poletnemu vzdušju se je prepustila tudi ekipa Tekstilnice.
Piše: Helena Nieboer Več
Top 10 items.jpg
Čista obala 2013 in Let's do it Mediterranean
V soboto 21. septembra bo po celem svetu potekal tradicionalni Mednarodni dan čiščenja obal in obrežij. V Sloveniji kar na petih obalah pod vodstvom društva Eco Vitae. Ob 9.45 uri se dobimo pred zdraviliščem na Debelem Rtiču. Razdelili se bomo v skupine in prečesali bližnjo obalo. Vsa navodila in vrečke boste dobili tam, prosimo vas le, da prinesete svoje rokavice in obilico dobre volje. Več o ozadju akcije si preberite v nadaljevanju.
Piše: Jaka Kranjc Več
Logo Odprta kuhna.jpg
Ko si brezmejnost poda roko z domačnostjo
Odprta kuhna nas je hipoma osvojila. Pa ne zato, ker bi nebroj arom iz celega sveta in tudi iz babičine izbe zadišalo od Pogačarjevega trga vse tja do Kodeljevega, ampak ker so se na Ekologe brez meja obrnili z vprašanjem, kako hudimana naj vendarle pridejo do ponudbe izvajalca javne službe, ki bi jim po končanih petkovih tržnicah odpeljal tisto, kar dostikrat kar pozabimo – odpadke, seveda. Zadevo so rešili in vse skupaj povezali v odlično kulinarično poezijo.
Piše: Polonca Štritof Več
Zero Waste.jpg
Slovenija na poti do Zero Waste
V zadnjih desetih letih smo v Sloveniji na področju ločenega zbiranja in recikliranja komunalnih odpadkov naredili velik korak in se tako tudi v evropskem merilu zavihteli med najboljše. Vzpostavljen sistem predstavlja dobro osnovo in sistem lahko z relativno preprostimi izboljšavami še nadgradimo in tako postanemo primer dobre prakse, kako na nacionalnem nivoju postati Zero Waste družba oz. družba brez odpadkov.
Piše: Erika Oblak Več
Matej Leskovac CEN.jpg
15 minut na dan za hranjenje rib in pregled rastlin – akvaponični vrt
Idrija. Mesto, znano po velikem številu izrednih umov, športnikov in dobrih gospodarstvenikov. Naključje? Ne vemo. Ta intervju ne bo razpredal o tem. Smo pa na ličnem vrtu ujeli podjetnega Idrijčana, ki v Sloveniji kot eden prvih uvaja akvaponiko. Matej Leskovec je solastnik podjetja Ponika d. o. o. in nam je pojasnil, kako lahko ribji drekec postane gonilna sila našega vrta.
Piše: Polonca Štritof Več
Koledarček


Smeti (Trashed, 2012).png
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si