Avtor: Katja Sreš, dne 15. november 2022, 16:11

Coca-Cola, PepsiCo in Nestlé so že pet let zapored največji svetovni onesnaževalci s plastiko. Ob letošnjem jubilejnem popisu blagovnih znamk odpadkov so pri Break Free From Plastic analizirali petletne podatke skupnostne znanosti. Poročilo razkriva, da prostovoljne zaveze podjetij ne zmanjšujejo uničujočih vplivov teh podjetij na okolje. Aktivisti po vsem svetu zato zahtevajo globalno pogodbo o plastiki (Global Plastics Treaty), ki lahko zagotovi pravno zavezujoče mehanizme in politike izvrševanja za učinkovito zmanjšanje količine plastike, ki jo proizvajajo in uporabljajo korporacije.

Popisi blagovnih znamk po vsem svetu potekajo od leta 2018. Projektu skupnostne znanosti se je doslej pridružilo več kot 200.000 prostovoljcev v 87 državah, da bi identificirali najpogostejše onesnaževalce s plastiko. V vseh petih letih je bilo popisanih več izdelkov znamke Coca-Cola kot pri naslednjih dveh onesnaževalcih na neslavni lestvici skupaj. Letošnji popis je razkril več kot 31.000 izdelkov blagovne znamke Coca-Cola, kar je podvojilo delež njihovih izdelkov, odkritih v letu 2018. Ugotovitve prihajajo v času, ko je največji onesnaževalec pokrovitelj konference ZN o podnebnih spremembah COP27 v Egiptu.

Za povečavo kliknite na posamezno grafiko.

Prav tako leta 2018 sta Fundacija Ellen MacArthur in Okoljski program Združenih narodov skupaj zagnala globalno zavezo Nove plastične ekonomije (New Plastics Economy Global Commitment). Program je v ospredje postavil niz prostovoljnih zavez za reševanje onesnaževanja s plastiko, ki so jih sprejela velika podjetja, vključno z večino največjih onesnaževalcev. Vendar je poročilo o napredku Global Commitment 2022 razkrilo, da njihovi cilji za leto 2025 skoraj zagotovo ne bodo izpolnjeni. Pri mnogo od teh podjetij se je uporaba plastične embalaže dejansko povečala, odkar so se pridružila omenjeni zavezi, kar kaže na to, da prostovoljne obljube ne vplivajo na zmanjšanje plastike.

Popise vsako leto spodbujamo tudi v Sloveniji. Žal pa vsako leto ne dobimo dovolj verodostojnih podatkov, da bi jih bilo smiselno posredovati globalni koordinaciji. Zato smo veseli, da se vedno več podjetij v sklopu svojih korporativnih akcij odloča za ta projekt skupnostne znanosti in se nadejamo poročanja za 2023. Čistilne akcije brez identifikacije krivcev so brez pomena, zato vabljeni, da nam pri popisu pomagate tudi vi.

Glede na te neuspešne prostovoljne zaveze, gibanje Break Free From Plastic, katerega člani smo tudi Ekologi brez meja, poziva k ambiciozni, pravno zavezujoči globalni pogodbi o plastiki. Odločitev je že bila sprejeta, prvo pogajalsko srečanje o pogodbi bo konec meseca v Punta Del Este v Urugvaju.

Naslovna fotografija: dezeen