Ekologi brez meja smo člani globalnega gibanja Break Free From Plastic, ki vsako leto organizira popis blagovnih znamk odpadkov oz. brand audit. Le če vemo, kateri izdelki se najpogosteje znajdejo v naravi in kateri so odgovorni proizvajalci, lahko pritisnemo na podjetja in zahtevamo spremembe. Zato vabljeni, da vaše čistilne akcije dopolnite še s popisom blagovnih znamk in prispevate svoj košček k pomembni pobudi skupnostne znanosti. V nadaljevanju podajamo vse potrebne napotke za aktivnost, ki je primerna za različne starostne skupine.

Vabimo vas, da popis opravite ob vsaki priložnosti, ko pridete v stik z odpadki - najsi bo to na sprehodu ali na organizirani čistilni akciji. Podatke enkrat letno posredujemo globalni mreži, ki na njihovi podlagi pripravi letno poročilo.

Navodila

Za beleženje podatkov uporabite obrazec na tej povezavi. Podatke zbiramo na naslovu info@ocistimo.si ali Ekologi brez meja, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana. 

Priporočamo vam, da najprej očistite predvideno območje in ločeno zberete vse odpadke. Posvetite se plastičnim odpadkom, ki jih ločite na različne kupe po namembnosti (embalaža za hrano, embalaža za osebno nego ...) in nato znotraj tega še po blagovni znamki. Nato preštejte kose odpadkov in podatke zapišite v popisni list. V pomoč vam bo slikovni ključ in video posnetek v nadaljevanju:

Poleg popisnih listov vas vabimo, da nam pošljete tudi fotografije poteka vašega popisa.

Skok v zgodovino