Ekologi brez meja smo člani globalnega gibanja Break Free From Plastic, ki vsako leto organizira popis blagovnih znamk odpadkov oz. brand audit. Le če vemo, kateri izdelki se najpogosteje znajdejo v naravi in kateri so odgovorni proizvajalci, lahko pritisnemo na podjetja in zahtevamo spremembe. Zato vabljeni, da vaše čistilne akcije dopolnite še s popisom blagovnih znamk in prispevate svoj košček k pomembni pobudi skupnostne znanosti. V nadaljevanju podajamo vse potrebne napotke za aktivnost, ki je primerna za različne starostne skupine.

Vabimo vas, da popis opravite ob vsaki priložnosti, ko pridete v stik z odpadki - najsi bo to na sprehodu ali na organizirani čistilni akciji. Podatke enkrat letno posredujemo globalni mreži, ki na njihovi podlagi pripravi letno poročilo. Rok za oddajo podatkov za leto 2021 je 20. september 2021. Podatke, ki jih bomo prejeli po tem terminu, bomo vključili v poročilo za naslednje leto.

Navodila

Za beleženje podatkov uporabite obrazec na tej povezavi. Podatke zbiramo na naslovu info@ocistimo.si ali Ekologi brez meja, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana. 

Priporočamo vam, da najprej očistite predvideno območje in ločeno zberete vse odpadke. Posvetite se plastičnim odpadkom, ki jih ločite na različne kupe po namembnosti (embalaža za hrano, embalaža za osebno nego ...) in nato znotraj tega še po blagovni znamki. Nato preštejte kose odpadkov in podatke zapišite v popisni list. V pomoč vam bo slikovni ključ in video posnetek v nadaljevanju:

Poleg popisnih listov vas vabimo, da nam pošljete tudi fotografije poteka vašega popisa.

Skok v zgodovino

#BrandAudit2020 Razkriva letošnje največje onesnaževalce

Razkrivamo korporacije, za katere je popis blagovnih znamk pokazal, da njihove blagovne znamke onesnažujejo največ lokacij po svetu z največ kosi plastičnih odpadkov. 🌍 In zmagovalci so ... ⬇ #BreakFreeFromPlastic Več informacij: https://bit.ly/popis2020

Posted by Ekologi brez meja on Wednesday, December 2, 2020