09
Okt
2018

Coca Cola, PepsiCo in Nestle prejmejo ‘nagrado’ za najhujše plastične onesnaževalce na svetu

Gibanje Break Free From Plastic, katerega del smo tudi Ekologi brez meja, je objavilo najpogostejše blagovne znamke plastičnih odpadkov, ki so bili zbrani v 239 čistilnih akcijah in popisih blagovnih znamk v 42 državah na 6 celinah. Pregledanih je bilo več kot 187 tisoč kosov plastičnih odpadkov. Najpogosteje je bila najdena embalaža podjetja Coca Cola, in sicer v kar 40 od 42 držav.

Popisi blagovnih znamk nedvomno pričajo o vlogi, ki jo imajo korporacije pri onesnaževanju s plastiko. S proizvodnjo plastične embalaže za enkratno uporabo, so ta podjetja soodgovorna za onesnaževanje našega planeta. Čas je, da proizvajalci prenehajo prelagati krivdo na potrošnike za njihove izdelke, ki onesnažujejo okolje, je poudaril Von Hernandez, globalni koordinator gibanja.

Poleg Coca Cole prva mesta zasedajo še podjetja PepsiCo, Nestlé, Danone, Mondelez International, Procter & Gamble, Unilever, Perfetti van Melle, Mars Incorporated in Colgate-Palmolive. Najpogosteje najdene vrste plastike so bile polistiren, PET in druga plastična embalaža. Na evropski ravni so se na ‘zmagovalnem odru’ znašli Coca Cola, PepsiCo in Nestlé – blagovne znamke, ki si ‘lastijo’ kar 45 % vseh pregledanih odpadkov.

Gibanje Break Free From Plastic poziva proizvajalce, da zmanjšajo uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, preoblikujejo sisteme in prevzamejo odgovornost za onesnaževanje. Čeprav popisi blagovnih znamk ne ponujajo celovite slike ‘plastičnega odtisa’ podjetij, pa so najboljši pokazatelji najhujših plastičnih onesnaževalcev na svetu v tem trenutku.

Popis smo na dan akcije Očistimo Slovenijo izvedli tudi v Sloveniji v sodelovanju z Greenpeace Slovenija. Podatke o ‘naših onesnaževalcih’ bomo objavili v prihodnjih dneh.

Vir: Break Free From Plastic, prevod: Katja Sreš

Projekt Plastika naša vsakdanja delno financira

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...