Avtor: Katja Sreš, dne 15. june 2021, 10:06

V sredo, 16. junija, bo svet obeležil prvi Refill day oz. dan rinfuze, ki se mu v Sloveniji pridružujemo Ekologi brez meja. Namen še enega okoljskega dne je spodbujanje uporabe trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja.

Dan rinfuze, ki se letos prvič širi na mednarodno raven, so zasnovali v organizaciji City to Sea. Britanski okoljevarstveniki so zaslužni tudi za prvo in večkrat nagrajeno mobilno aplikacijo, Refill app, ki posameznikom omogoča življenje z manj odpadki in prispeva k zmanjšanju plastičnega onesnaževanja. Ob dnevu rinfuze smo Ekologi brez meja v aplikacijo prispevali prve podatke, ki Slovenijo umeščajo na zemljevid ponovne uporabe, kar bo olajšalo nakupne in vedenjske odločitve tako domačim kot tujim uporabnikom. 

S pomočjo brezplačne aplikacije bo od 16. junija dalje mogoče pridobiti informacije o lokacijah trgovin, ki ponujajo izdelke brez embalaže, javnih pitnikih in gostinskih obratih, kjer je mogoč nakup hrane in pijače z lastno embalažo. Vir podatkov za Slovenijo je portal Ekologov brez meja, Manj je več. Slovenski okoljevarstveniki tudi sicer skrbimo za mapiranje lokacij, pridobivanje podatkov ter povezovanje in spodbujanje podjetnikov k omogočanju trajnostnih nakupnih odločitev. Slednji so s podpisom zaveze in sodelovanjem z video predstavitvami podprli tudi evropsko kampanjo We choose reuse, ki pod okriljem mreže Break Free From Plastic, spremlja prvi svetovni dan rinfuze. 

Ekologi brez meja skupaj s kolegi iz tujine še posebej na ta dan posameznike spodbujamo k pomoči pri mapiranju lokacij ponovne uporabe, trajnostnim nakupnim odločitvam in objavi fotografij na družbenih omrežjih ter podpori kampanji We Choose Reuse, ki so se ji pridružile tudi nekatere slovenske občine

Samo množica ozaveščenih posameznikov lahko doseže premike tako pri proizvajalcih kot odločevalcih. Pobude aktivnih slovenskih državljanov so privedle že do marsikatere odgovorne odločitve, pobudniki akcije pa smo prepričani, da jim bo s svetovnim dnem rinfuze, ki letos poteka pod geslom “vrnimo ponovno uporabo v naš vsakdan”, takšnih premikov še več.