Zaglavje Podpri nas
Pogled nazaj in motivacija za naprej

Dosežke preteklega leta smo zapakirali v pisano poročilo in nekaj zanimivih člankov, ki opisujejo dogajanje v zero waste občinah, se spogledujejo s projekti, ki v teh dneh dobivajo svoj epilog in pod drobnogled postavljajo učinkovitost našega delovanja.

V dneh, ko nas vlada spet napada, vas vabimo k branju Čistih-E-novic in lastni presoji o pomenu in učinkovitosti našega dela (komentarji dobrodošli!). Ali je smiselno vlagati napore v sodelovanje in inovacije se sprašuje naš tokratni kolumnist, Luka Kramarič iz podjetja M Sora, prav sodelovanje pa bo kot kaže rdeča nit našega delovanja v 2021.

Novice
cover
Naše leto 2020

Lani smo naš pregled preteklega leta zapakirali v 32 strani, 2100 besed in 23 fotografij. Takrat smo še bili prepričani, da je človek človeku največji sovražnik. Potem je svoje zobe pokazala narava. Strani, črk in besed je letos kljub temu da se je svet ustavil, precej več.

Preberi več
Pogled v magično kroglo prihodnosti

Za nami je posebno leto, naslednik pa očitno prav tako ne namerava ‘šparati’ s presenečenji. Kot kaže, bo letos še več korone, a bo počasi začela izvenevati. Odpadki, podnebna kriza in nevarnost za ponovitev takšne zdravstvene katastrofe pa ostajajo.

Preberi več
Iz odsluženega lesa nove klopi za Žiri

Zaključuje se projekt krožnega gospodarstva Lesni feniks, v sklopu katerega je iz odsluženega lesa nastalo 20 klopi, 9 ležalnikov ter garderoba za kopališče, prebivalce Škofjeloškega in širše pa smo ozaveščali o različnih okoljskih temah.

Preberi več
Sodelovanje zero waste občin se splača

Kako uspešne so bile slovenske zero waste občine v letu 2019? Kateri ukrepi za preprečevanje nastajanja odpadkov so jim pomagali na poti do družbe z manj odpadki? Vabljeni k branju zanimivega poročila.

Preberi več
Učinkovitost porabe sredstev v letu 2020

Januarja že tradicionalno pogledamo smotrnost našega delovanja v prejšnjem letu s finančnega vidika. V prejšnjih dveh pregledih smo se omejili na porabo časa, ki je bila edini enostavno dostopen podatek. Od letos naprej pa podajamo oceno na podlagi vseh nastalih stroškov, še pred zaključenim finančnim poročilom.

Preberi več
Osebno
Tudi lesa nam bo nekoč zmanjkalo, kaj pa potem?

Do leta 2100 naj bi se delež bukve, smreke in bora zmanjšal za polovico. S pilotnimi projekti, kot je Lesni feniks, se v M Sori pripravljamo na čas, ko ponovna uporaba lesa v izdelkih (oknih) ne bo le naša konkurenčna (marketinška) prednost – ampak nujnost.

Preberi več
Ne spreglejte