Zaglavje Podpri nas
Uspeli smo, uspeli bomo

Na referendumu je proti glasovalo skoraj dvakrat toliko volivcev, kot je bilo potrebno za dosego kvoruma; trenutno števci kažejo dobrih 677 tisoč. Uspeli smo povezani, z množico majhnih dejanj vseh, ki ste nas podpirali, prostovoljcev, organizatorjev in volivcev. Hvala.

Naravo smo tokrat uspeli ubraniti, malo morje izzivov pa je še pred nami. V juliju brez plastike ugotavljamo, kako vseprisoten je ta "čudežni material". Ne le za pakiranje hrane, plastika ima glavno besedo tudi v modi, smetenje plastičnih odpadkov pa povzroča ogromno težav slovenskim kmetom. Koliko umazanega morja bo še preteklo, preden bo Slovenija uveljavila ukrepe proti onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo? Upamo, da čim manj in da uspemo Direktivo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje čim prej uveljaviti.

Novice
cover
Koliko umazanega morja bo še preteklo, preden bo Slovenija uveljavila ukrepe proti onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo?

S 3. julijem so po vsej Evropski uniji začele veljati prepovedi izdelkov iz Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. To velja tudi za države, kot je Slovenija, kjer prenosa v naš pravni red še nismo izvedli.

Preberi več
Nafta ima glavno besedo tudi v modi

Ker je julij mesec, ko ima besedo globalno gibanje Plastic Free July, si bomo od blizu ogledali odvisnost sodobne industrije mode od fosilnih goriv, iz katerih se izdelujejo sintetične tkanine.

Preberi več
FAQ: prepovedani plastični izdelki za enkratno uporabo

Za nas plastične pirate je prepoved prodaje nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo že dolgo zapisana v zvezdah. Za vse ostale pa smo pripravili odgovore na par pogostih vprašanj. Kaj torej prepovedujeta uredba in Direktiva o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje?

Preberi več
Sortirne analize odpadkov pod drobnogledom

Minili sta dobri dve leti odkar so sortirne analize mešanih komunalnih odpadkov postale obvezne za vse občine. Enkrat letno morajo izvesti pregled, kaj konča v črnih zabojnikih, mi pa smo pripravili pregled teh analiz.

Preberi več
Aktualni dogodki
Osebno
Skozi oči mladega kmeta - hej ti, ne onesnažuj!

Ob cesti. Na njivah. Na travnikih. V gozdu. In še kje drugje. SMETI. Meni očitaš, da sem kot kmet odgovoren za onesnaževanje, na koncu pa si ti tisti, ki to dela zavedno.

Preberi več
Ne spreglejte