Avtor: mlad podeželan, dne 11. july 2021, 11:07

Ob cesti. Na njivah. Na travnikih. V gozdu. In še kje drugje. SMETI. Meni očitaš, da sem kot kmet odgovoren za onesnaževanje, na koncu pa si ti tisti, ki to dela zavedno. Vsevedno in tudi nevedno. Skrajno neodgovorno.

Pločevinka, ki jo odvržeš na mojo njivo, kjer pridelujem krmo za živali, lahko povzroči smrt živine, ki jo je nevede zaužila. Boleča smrt. S tem nisem na izgubi samo jaz. S tem si na izgubi ti! Ti, ki odvržeš smeti. Smeti, ki jih zaužije tvoja hrana. Svoje smeti, torej zaužiješ na koncu dneva ti. In jaz. Morda ti je za to vseeno. Toda te smeti zaužijejo tudi najini otroci.

Pasji iztrebek tvojega štirinožca, ki ga ne pobereš na mojem travniku, je bil razlog, da smo imeli izgube zaradi abortusov. Gradbeni odpadki, oblačila, tvoj stari pralni stroj in kavč, ZAGOTOVO NE sodijo v moj gozd! Gozd, ki ti daje kisik. Žvečilni gumi, ki ga izpljuneš v mišljenju, da je hrana, pobere ptica, ki se ji zalepi kljun in nikoli več ne poleti.

Razbita steklenica, ki pristane na cesti, je razlog, da je zaradi preluknjane gume suho pšenico namočil dež. Nisem dobil samo jaz odbitka pri ceni. Pšenica je bila namenjena za tvoj kruh. Tudi papirnatna vrečka nima v naravi kaj iskati… če je naravni material, še to ne pomeni, da jo lahko odvržeš kjer se ti ljubi. Naše zeleno podeželje ni odlagališče smeti!

Plastenka, ki pristane pod mojim mulčarjem, se razleti na stotine koščkov, ki jih raznesejo in zaužijejo majhni prebivalci polj. Vse kar zavržeš, se razgraja na stotine let. Ja let. Tudi tisoče. Vse kar zavržeš gre v podtalnico. V vodo. Vodo, ki jo pijemo. Vsak dan.

Zakaj to počneš, človek!?

Skoraj vsaka vas v Sloveniji ima ekološki otok, kjer lahko zastonj (!) odložiš smeti. V koše kamor spadajo. Tam imaš zabojnik za papir in karton, zabojnik za stekleno embalažo, zabojnik za plastično, kovinsko in tetrapak embalažo, zabojnik za biorazgradljive odpadke in še en zabojnik za vse ostalo. ZAGOTOVO bo tvoja smet našla svoje sotrpine v enem izmed njih. To ti vzame samo nekaj minut. V enem dnevu jih imaš 1440, zagotovo lahko kakšno svojo dragoceno minuto nameniš našemu še bolj dragocenemu in edinemu okolju. Ti boš jutri spet imel 1440 minut, okolje pa tega časa nima, saj mu ga ti jemlješ s svojim nespametnim ravnanjem. Ne. Ni nespametno. Neumno je!

Ti, ki ne smetiš, HVALA TI! Če pa opaziš kje kakšno smet, jo poberi. To je naša skupna dolžnost in odgovornost. Ne samo skrb za planet, ampak skrb za to, da bomo tudi jutri imeli pitno vodo, da bomo lahko dihali čisti zrak… in da bom jaz kmet lahko kmetoval, ti pa boš preskrbljen z zdravo hrano.

NE ONESNAŽUJ! Poberi smet in raje odvrzi kakšno seme medovitih rastlin za opraševalce, posadi drevo in podpri kmeta, ki skrbi(m) za naše zeleno podeželje!

Slika je simbolična (foto: Zachary Ferguson, Unsplash)

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.