Zaglavje Podpri nas
Halo, Evropa!

Najpomembnejše volitve za trajnostni razvoj so evropske, pravijo kolegi iz organizacije Umanotera in EBM-jevci se z njimi seveda strinjamo. Zato so tudi tokratne Čist-e-novice so nekoliko bolj evropsko obarvane. Od pravice (in ankete!) do popravila, (ne)uspešnosti direktive o plastiki in dobrih praks, ki bodo zagotovo odmevale tudi prek naših meja. Kot pravi naš tokratni kolumnist, župan Občine Gorje Peter Torkar: “potrebujemo razvoj (turizma) z zmernostjo, sočutjem in iskrenostjo”. Da se boste lahko zmerno, sočutno in iskreno odločali 9. junija, delimo dve koristni povezavi:

Novice
cover
Mojster/ica za vse ali halo, servis?

Kako zeleni pod kožo pa ste vi? Rešite anketo o popravilih in nam pomagajte do boljšega uvida v ta očarljiv svet popravil, mojstric, krojačev in garancij.

Preberi več
To se vas ne tiče (razen, če ste že kdaj obiskali Bled)

Če ste se kdaj pogovarjali s tujcem o urejenosti Slovenije ali pa bili na potovanju pozorni na smetenje odpadkov, potem verjetno ne sodite v skupino pregovorno skromnih Slovencev ali tistih, ki jemljejo urejenost naših krajev, še posebno turističnih, za samoumevno.

Preberi več
Številne pomanjkljivosti pri izvajanju SUP Direktive: Na trgu še vedno precej prepovedanih plastičnih izdelkov

Ekologi brez meja smo ob letošnjem dnevu Zemlje, ki v ospredje postavlja plastično onesnaževanje, predstavili rezultate preverjanja implementacije Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje v Sloveniji.

Preberi več
Na seznamu dobrih slovenskih zero waste praks odslej tudi prva kavarna, Vetrinjc BarCoda

Vetrinjc BarCoda je mariborsko kavarniško-prireditveno središče v Vetrinjskem dvoru, kjer se ločeno zbere 88,9 % odpadkov, na obiskovalca pa nastane zgolj 0,060 kg odpadkov.

Preberi več
Kaj nam prinaša nova direktiva o skupnih pravilih za spodbujanje popravil blaga?

Ekologi brez meja pozdravljamo Predlog Direktive evropskega parlamenta in sveta o skupnih pravilih za spodbujanje popravil blaga.

Preberi več
Vodnik za trajnostno nakupovanje za planet proti plastiki

Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje je zakladnica okolju prijaznih nasvetov in koristnih informacij, kako lahko kupci v Sparu nakupujejo trajnostno, zahvaljujoč ponudbi izdelkov in storitev, ki so jim tam na voljo.

Preberi več
Osebno
Ali je svet podivjal?

Večkrat se na glas vprašam »Ali je svet podivjal?«. Verjamem, da je le samokritični odgovor tisti, ki nam bo omogočil bolj premišljene odločitve.

Preberi več
Ne spreglejte