Zaglavje Podpri nas
Ni vam treba zaupati nam, zaupajte podatkom!

Oktobrske Čist-e-novice prinašajo kar lepo bero številk, ki smo jih zapakirali v zanimive vsebine. In kaj pravijo? Sežigalnic ne potrebujemo, z majhnimi koraki, kot so izmenjave oblačil, imamo lahko velik učinek, nujne pa so tudi za spremljanje napredka na področju zero waste prireditev. Prav slednje pa bodo v navezavi z embalažo iztočnica za prihajajoči Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ko organiziramo toliko dogodkov, kot še nikoli.

Novice
cover
V Evropi bi morali uvesti moratorij na nove sežigalnice

Evropska unija ima presežek zmogljivosti za sežiganje odpadkov in treba je razmisliti o moratoriju na nove sežigalnice.

Preberi več
Evropski teden zmanjševanja odpadkov v ospredje postavlja embalažo

Čeprav odpadki v kolaču vplivov na podnebne spremembe na videz (ne vključujejo namreč vplivov, ki jih prinaša sama proizvodnja izdelkov) zavzemajo le majhen delež, pa se moramo zavedati, da so problem, ki ga je treba nasloviti.

Preberi več
Tvoje staro, moje novo - Izmenjevalnice oblačil v številkah

Na šestih izmenjevalnicah v ljubljanskih četrtnih skupnostih smo zbrali 1036 kosov oblačil, v Škofji Loki pa smo izvedli prvo popravljalnico.

Preberi več
Zaključuje se sezona zero waste prireditev. Kakšen je njen izplen?

Ostaja nam še evalvacija jesenskih prireditev na poti do manj odpadkov, potem pa se lahko sezona zero waste ukrepov na dogodkih zaključi. Ne še čisto, saj pripravljamo še kar nekaj dogodkov na to temo, a naprej številke!

Preberi več
Osebno
Strah, negotovost in dvom

Ste kdaj pili pivo z žlico iz velikega bazena? Najbrž ne (sicer se priporočam za anekdoto!), ker imamo na voljo bolj priročno embalažo. Prihajajoča zakonodaja tega ne bo spremenila, ima pa znaten potencial, da omili cel kup problemov, ki nam jih povzroča odpadna embalaža.

Preberi več
Ne spreglejte