11
Okt
2023

Zaključuje se sezona zero waste prireditev. Kakšen je njen izplen?

Ostaja nam še evalvacija jesenskih prireditev na poti do manj odpadkov, potem pa se lahko sezona zero waste ukrepov na dogodkih zaključi. Ne še čisto, saj pripravljamo še kar nekaj dogodkov na to temo, a naprej številke!

Vrhniškemu Festivalu kave je s 93 % ločeno zbranih odpadkov že v prvem letu uspel naskok na zero waste naziv. Še posebej so nas navdušili napredni ponudniki, ki so poleg kave prinesli tudi pomivali stroj za pranje kavnih skodelic, stojnice z nadcikliranim nakitom in inovativno zaprti obstoječi zabojniki za mešane komunalne odpadke –  prekrili so jih z vrečami iz jute, v katerih je bila nekoč kava, seveda! Ker na lovorikah ne gre počivati in ker načrtujemo zaostritve pogojev za pridobitev naziva, si bomo prihodnje leto prizadevali za še več ponovne uporabe, ki je na takšnih kulinaričnih dogodkih kar velik izziv. 

To se je pokazalo tudi na velenjski Promenadi okusov. Z 80 % ločeno zbranih odpadkov ohranjajo naziv Prireditev z manj odpadki. Pri tem velja omeniti, da je ločevanje tokrat potekalo skladno z navodili tako komunalnega podjetja kot centra za ravnanje z odpadki in ne po navodilih proizvajalcev oz. trgovcev. Umazana embalaža namreč ni primerna za recikliranje, biorazgradljivi izdelki povzročajo več težav kot koristi, zato je ponovna uporaba edina rešitev. 

Mestna občina Velenje se je zavezala in prevzela program Zelenih informatorjev, katerih delo je široko zastavljeno in so v pomoč tudi pri drugih ozaveščevalnih akcijah. Pred izvedbo prireditev so turistični deležniki na več srečanjih raziskovali pot embalaže in žal ugotovili podobno, kot mi: pri alternativah plastiki je veliko zavajanja, nepravilnega označevanja ter zmedenih potrošnikov in ponudnikov. 

Prav tem temam pa se bomo posvetili tudi na nekaterih dogodkih, ki jih pripravljamo v sklopu letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki v ospredje postavlja embalažo. 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...