Avtor: Katja Sreš, dne 5. may 2022, 15:05

Drugo leto zapored smo starosto med okoljskimi dnevi, Dan Zemlje, obeležili z dvema novincema - Slovenskim dnevom brez zavržene hrane in Dnevom v rabljenih oblačilih. Slednji je bil vrhunec Tedna modne revolucije in je letos prvič k ponovni uporabi oblačil na družbenih omrežjih spodbudil tudi organizacije izven Slovenije.

Ob podpori naše mreže Zero Waste Europe so si oblačila iz druge roke nadeli kolegi iz mreže ter organizacij GAIA in MIZA

Kovačeva kobila ni bila ne bosa ne naga

Namen akcije Dan v rabljenih oblačilih je širjenje pozitivnega zgleda, ki spodbuja ponovno uporabo oblačil. Zavedamo se, da smo Ekologi brez meja kot pobudniki poleg Pravične trgovine Slovenija in društva za sonaraven razvoj Focus, tisti, ki moramo začeti valiti to trajnostno kepo. Tako smo v tednu modne revolucije na 17 dogodkih po Sloveniji širili našo misijo - podaljšati življenjsko dobo oblačil. Med drugimi so nas gostili tudi pri Zvezi prijateljev mladine Maribor, kjer so organizirali prvo Cunjami izmenjevalnico in popravljalnico oblačil na prostem. 

Očitno smo bili pri valjenju naše kepe uspešni, saj je naša pobudo podprlo več kot 40 organizacij iz vse Slovenije. Potekale so številne okrogle mize, modne revije, sejmi in izmenjave, ki so posameznikom približali ponovno uporabo oblačil in jih opremili s kosi iz druge roke. Prav ti kosi in zakladi iz omar ozaveščenih potrošnikov so bili 23. aprila 173-krat zvezde v objavah na družbenih omrežjih. 

“Naš potrošniški svet je smrt za ta planet” pravijo mladi

Na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana so poleg second hand stojnice z zanimivo modno pisto v rabljenih oblačilih pokazali, da pravična moda ni le za dekleta. Fantje so bili navdušeni nad kreativnimi trajnostnimi kombinacijami, ki so jih z veseljem sprehodili po pisti.

Učitelji in učenci prve triade OŠ Neznanih talcev Dravograd so se posvetili izmenjavi, predelavi in kreativi - iz majic so izdelali trajnostne nakupovalne vrečke. Kreativni so bili tudi učenci OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, kjer so iz neuporabnih oblačil izdelali antistresno žogico. Poleg ustvarjalnosti so poudarek namenili tudi ozaveščanju in si ogledali dokumentarni film Prava cena. Vrečke za sadje in zelenjavo ter krpice za nego obraza so nastale na Živilski šoli BIC Ljubljana, kjer so za teorijo poskrbeli s plakati, za prakso pa z izmenjavo. Na OŠ Livada so oblačila iz druge roke zbirali vse od 11. aprila, mlade manekenke pa so v svojih novih-starih oblačilih pokazale, kaj pomeni skrb za okolje. 

Živahno je bilo tudi v Mladinskem klubu Kočevje, ki deluje pod okriljem Kluba mladih Kočevje, kjer so izmenjevalnico in predelovalnico oblačil, stvari in knjig pod mentorstvom Brigite Tekavčič pospremili s peko palačink in pokovke. 

Dan za vse generacije

Niso se pa aktivirali le mladi! Na CID Ptuj so Dan v rabljenih oblačilih obeležili z zaključkom tečaja recikliranja pod mentorstvom Sabine Hameršak. Digitalno ozaveščanje so resno vzeli pri zavodu za razvoj posameznika in družbe Aspira - njihova Vesna Lenič Kreže je v številnih objavah delila konkretne nasvete in ideje za upočasnitev prehitre mode. V Centru uporabnih predmetov Komunala Izola je vsak dan, dan ponovne uporabe. Veseli smo, da je bil Dan v rabljenih oblačilih pika na i vsakodnevnim trajnostnim praksam.

Za vse generacije so poskrbeli tudi pri Zavodu KNOF. S številnimi dogodki in objavami so nagovorili mlade in starejše, vrhunec pa je bila zaključna okrogla miza Trajnostna je nova črna z epilogom:

V Knofu sicer opažamo, da je vse več ljudi odprtih za pojme trajnostne mode in ponovne uporabe. To so posamezniki, ki jih združujejo vrednote trajnostnega načina življenja.  Da pa bomo dosegli večji učinek je potrebno izstopiti iz "mehurčkov" in popularizirati trajnostni način življenja. 

Knofovci, brez skrbi, skupaj nam bo to uspelo! Zato že zdaj vabljeni, da si tudi 23. aprila 2023 nadenete rabljena oblačila. Ali še bolje - vsak dan do takrat. 


Hvala za sodelovanje: Gimnazija Celje - Center, Srednja trgovska šola Ljubljana, Spletna komisijska trgovina dajadaja.si, Društvo Humanitas - Center za globalno učenje in sodelovanje, Otroški kotiček, Lučka komisijska trgovina, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, CUP - center uporabnih predmetov Komunala Izola, Zavod Aspira, Infrastruktura Bled d.o.o., Rdeči križ Ljubljana, Gimnazija in srednja šola Kočevje, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Mladinski center Dravinjske doline, Zavod Bob, Inštitut za mladinsko politiko, program Mladost na burji, Osnovna šola Trbovlje, Mladinski klub Kočevje - sekcija Kluba mladih Kočevja, Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Zavod Korak naprej Murska Sobota, so.p., Ljudska univerza Krško, Šolski center Velenje, Komunala Škofja Loka, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, OŠ Neznanih talcev Dravograd, Osnovna šola Miška Kranjca, Indigo second hand, Vintage Petruša, OŠ Livada Ljubljana, SFU Ljubljana, Društvo Kreativni nomadi, Mestna občina Maribor in Skupna občinska uprava Maribor, Fakulteta za uporabne družbene študije, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, CID Ptuj, Herba Slovenica, Naša bauta, Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod, DIVJA, Pablu, Zveza prijateljev mladine Maribor, Zavod KNOF.