Avtor: Polonca Štritof, dne 23. december 2010, 18:12

Z vrečkami ter rokavicami in v družbi več kot 270.000 prostovoljcev je največji korak ven iz povprečja v mozaiku dogodkov leta 2010 po mnenju poslušalcev in finalistov akcije Vala 202 uspelo narediti eni od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Petri Matos.

»To je priznanje vsem, ki ne pogledamo stran, ki nam je mar in ki se borimo za boljši svet. Je obveza in spodbuda za naprej,« je poudarila dobitnica priznanja Petra Matos in dodala, da naziv pripada vsem 270.000, ki so sodelovali v akciji in tudi tistim pri organizaciji, kjer je sodelovalo okoli 1.500 ljudi, okoli 1.000 pri popisu divjih odlagališči, 500 občinskih organizatorjev in 50 v ožji organizacijski ekipi.

Dvanajsterico so poleg predsednice Društva Ekologi brez meja, ki je bila Ime tedna meseca januarja, sestavljali: tekačica Petra Majdič (februar), alpska smučarka Tina Maze (marec), boksar Dejan Zavec (april in september), član kolektiva kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo Valentin Sojar (maj), selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek (junij), ekonomist Rado Pezdir (julij), 18-letno dekle, Katja Klinar, ki je rešilo štiri izkušene planince, ki so pri sestopu s Triglava zašli v megli (avgust), podjetnik Ivo Boscarol (oktober), predstavnik društva Eko krog Uroš Macerl (november) in Vlasta Nussdorfer (december).

Letošnje in lansko ime leta vala 202
Letošnje in lansko ime leta Vala 202
foto: Sandi Fišer

Prireditev je potekala v centru urbane kulture - Kinu Šiška. Program je povezoval radijski voditelj in urednik Andrej Karoli, v raperskem slogu pa je vsakega kandidata na oder pospremil raper Doša. Poleg njega pa so za glasbeno sprostitev poskrbeli ob koncu še člani glasbene skupine Carpe Diem.

Akcija Ime leta Vala 202 na tej radijski postaji poteka že osmo leto zapored. Zmagovalka se je pridružila lanskemu prejemniku naziva kirurgu dr. Eriku Breclju, pisatelju Borisu Pahorju (2008), krvodajalcu Marjanu Pečanu (2007), nekdanjemu varuhu človekovih pravic Matjažu Hanžku (2006), veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku (2005), politiku Janezu Janši (2004) ter igralcu Zlatku Šugmanu (2003).

Povezave:
- Prenos prireditve
- MMC – galerija in pogovor z urednikom Vala 202 Mirkom Štularjem