Avtor: Katja Sreš, dne 25. november 2019, 09:11

Ekologi brez meja so ob koncu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki je v ospredje med drugimi postavil ponovno uporabo in problematiko tekstilnih odpadkov, izdali praktičen priročnik za organizacijo izmenjav rabljenih oblačil, popularna redna mesečna izmenjava oblačil v Ljubljani Tekstilnica pa s koncem leta zapira svoja vrata.

Na 90 izmenjavah, ki jih je obiskalo 4200 obiskovalcev, so pred odlaganjem in sežiganjem rešili 6 ton oblačil. Po sedmih letih rednih mesečnih dogodkov bi radi to dobro prakso ponovne uporabe oblačil prepustili drugim organizatorjem po vsej Sloveniji, predvsem pa k izmenjavam spodbudili vse državljane, sami pa se bodo problematike tekstila lotili z raziskavami dejanskega stanja in preko ozaveščevalnih aktivnosti poskusili prispevati k sistemskim rešitvam. 

Okoljevarstveniki bodo 4. decembra na Waldorfski šoli v Ljubljani priredili še zadnjo izmenjavo oblačil Tekstilnica, ki je za mnoge obiskovalce in prostovoljce postala del načina življenja. Zato in ker so izmenjave še vedno pomemben korak na poti do zmanjševanja količin odpadkov, vabijo k sodelovanju organizacije in posameznike, ki bi tradicionalno mesečno izmenjavo prevzeli in nadaljevali uspešno zgodbo. Bogate izkušnje pa delijo tudi z nedavno izdanim Priročnikom za organizacijo izmenjav, ki so ga prejele slovenske šole, vrtci, knjižnice, mladinske ustanove in lokalne skupnosti v želji, da se izmenjave oblačil razširijo v prav vsak kraj. 

Ekologi brez meja so med prvimi pri nas pričeli opozarjati na problematiko tekstilnih odpadkov. V svetovnem merilu namreč ni urejenega ravnanja s tekstilom, ki ga je vedno več, zbran tekstil je vedno slabše kakovosti, postopki recikliranja pa so zaenkrat še ekonomsko nevzdržni, zato tudi pri nas že umikajo zabojnike za zbiranje oblačil. Države članice EU bodo sicer morale do leta 2025 urediti ločeno zbiranje tekstila, a glede na omenjene ovire in brez ustreznega ravnanja in zmanjšanja količin tekstila s tem ciljem ne bomo rešili naraščajočega problema.  

Dodatne informacije: