Avtor: Katja Sreš, dne 10. december 2019, 08:12

Ekologi brez meja v letošnjem letu s prenovljeno spletno stranjo in Čistimi-e-novicami obeležujejo 10. obletnico obstoja. 

Ekologi brez meja s koncem letošnjega leta vstopajo v ‘najstniško’ obdobje. Organizatorji vseslovenskih čistilnih akcij Očistimo Slovenijo in svetovni rekorderji po odstotku udeleženih prebivalcev, so svojo pot pričeli s popisom in čiščenjem divjih odlagališč. Ob pomoči stotisočih prostovoljcev so sanirali na stotine odlagališč in iz narave odstranili več kot 20 tisoč ton odpadkov

Izkušnje omenjenih akcij so dale povod za spoprijemanje z odpadki tam, kjer nastanejo. Tako so okoljevarstveniki pogosto še ‘pred časom’ plasirali teme, kot so pralne plenice, kozarci za večkratno uporabo, izmenjave oblačil. Na ‘menije’ medijev in odločevalcev pa so umestili še eno tabu temo - zavrženo hrano. Vse z namenom spodbujanja preprečevanja nastajanja odpadkov doma, v organizaciji in na ravni države

5. obletnica delovanja društva, ki trenutno zaposluje 5 strokovnjakov z različnih področij, je bila prelomna. Ekologi brez meja so namreč postali člani mreže Zero Waste Europe in tako nacionalna zero waste organizacija za Slovenijo, ki na poti do manj odpadkov spremlja že devet slovenskih občin, en hotel in štiri prireditve. Tako se država na sončni strani Alp, tudi zahvaljujoč Ekologom, lahko pohvali, da je edina na svetu z zero waste prestolnico, prireditvijo, hotelom in trgovino.  

Rdeča nit delovanja, družba z manj oz. brez odpadkov, se zrcali tudi v njihovih aktualnih prizadevanjih, ki so usmerjena predvsem v odkrivanje novih tem in zagotavljanje podatkov, s katerimi vplivajo na spremembe politik in navad. Velik poudarek dajejo pametni potrošnji in načelu ‘manj je več’, v bodoče pa si želijo še več konkretnih trajnostnih korakov gospodarstva, strategij, ki ne bodo le mrtva točka na papirju in ozaveščenih posameznikov. 

V enem dnevu ni mogoče premakniti meja, potrebna so desetletja, dokazujejo Ekologi brez meja. A vendar se je vse začelo s tistim enim dnevom pred desetimi leti, ko je ideja o čisti Sloveniji združila ekipo zagnanih entuziastov, ki še danes živijo vizijo izpred desetih let: Za svet brez odpadkov!

Dodatne informacije: