Avtor: Katja Sreš, dne 21. april 2021, 17:04

Vonj po strupenih kemikalijah in plastiki, bleščeče luči in nepopisna gneča, ki si je v lanskem letu nadela maske in se formirala v malce bolj organizirano gnečo. To so občutki, ki jih povezujem z nakupom oblačil v trgovinah s hitro modo. Najbrž podobne doživljajo delavci v tekstilnih tovarnah blizu in daleč od našega doma. Ne, ne drži. Moji problemi 'prvega sveta' so ništrc v primerjavi z življenji ljudi, kot sva ti in jaz, na drugem koncu sveta v potilnici.   

Za oblačila iz druge roke se odločamo iz več razlogov. Zame osebno predstavljajo veliko bolj prijetno nakupovalno izkušnjo od zgoraj opisane. Oblačila si večkrat izmenjamo v prijateljskem krogu (hvala Tadeja, Monika, Tamara & co.), ali pa jih iz udobja lastnega doma izberem pri Oblačilnici. Lani sem za 25+ kosov 'novih-starih' oblačil in dodatkov odštela vsega 80 EUR. To je skoraj sedemkrat manj od povprečnega slovenskega budžeta (530 EUR), ki ga po podatkih Statističnega urada RS, letno porabi vsak od nas za nakup novih oblačil. Nikoli si nisem mislila, da mi bo všeč biti podpovprečna.

Industrija hitre mode stalno govori o individualnosti, a bizarno je, da z množično proizvodnjo, katere princip je standardizacija, tega sploh ne omogoča. Ta manko pa lahko zapolnijo oblačila iz druge, tretje, ali četrte roke oz. generacije, iz katerih so se poleg tega že zdavnaj tudi izprale strupene kemikalije. Mlajši bralci se morda ne boste spomnili, ampak včasih so izdelovali oblačila, ki so zdržala tako dolgo, da so prehajala med generacijami.

Ekologi brez meja vedno radi pravimo 'manj je več'. Naj ta zmernost velja tudi pri rabljenih oblačilih. Malo dobro izbranih oblačil pomeni nešteto kombinacij. Če so ta kakovostna, lokalna ali iz druge roke, smo pa že naredili skoraj vse, kar je v naši moči. Za vse ostalo so tu odločevalci in proizvajalci.  

Kapsularna garderoba iz druge roke v praksi: 19 oblačil, 40 kombinacij in ENI čevlji.

Slogan letošnjega 51. Dneva Zemlje se glasi: Obnovimo našo Zemljo. Menim, da bo ta naš zeleno-modri planet že sam poskrbel za to, vendar vseeno rabi našo pomoč tako, da ga prenehamo zastrupljati s kemikalijami, odpadki in mikroplastiko. Pa ne samo naš planet, tudi ljudi, ki v rokah držijo škarje in platno hitre mode, katere niti vlečemo mi vsi.