Objavljeno dne 8. may 2023, 11:05

Pobuda za obeležitev Dneva v rabljenih oblačilih se je v treh letih že lepo vsidrala v zavest ozaveščenih posameznikov in organizacij. Tudi letos smo 23. aprila oblekli rabljena oblačila in na družbenih omrežjih ustvarili več kot 100 objav, ki spodbujajo uporabo oblačil iz druge roke. S sporočilom, da moramo zmanjšati količino odpadkov, ki jih ustvarjamo z odlaganjem oblačil, in zmanjšati negativne vplive na okolje, ki jih ima proizvodnja novih oblačil, smo se dotaknili tudi posameznic in posameznikov izven virtualnih zidov.

Ob angažmaju več kot 30 organizacij iz 23 slovenskih krajev si je bilo v tednu pred in po Dnevu v rabljenih oblačilih mogoče izmenjati garderobo, popraviti poškodovane kose in prisluhniti številnim aktivnostim za ozaveščanje o pomenu trajnostnega ravnanja z oblačili. 

Letošnjo rdečo nit problematike tekstilne industrije so nedvomno vlekli mladi. Akciji so se pridružili mladinski centri in organizacije, še posebej pa velja izpostaviti učence in dijake, ki vpliv hitre mode na naše okolje na pobudo svojih učiteljic in učiteljev spoznavajo že v šolskih klopeh. Da so te vsebine še kako pomembne in učni načrti podhranjeni z njimi, so nam sporočili sodelujoči pedagogi, s katerimi smo mnenja izmenjevali tudi na Nacionalni konferenci učiteljev in učiteljic naravoslovnih predmetov. 

Vsekakor je dogodek uspel in vse, kar so naši dijaki komentirali, je bilo: Želimo si tega še in še! 

Tadeja Dermastja, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Pridružile so se nam trgovine z oblačili iz druge roke, ki so kupcem nudile ugodnejši nakup izdelkov, Društvo Ragle pa je organiziralo enega bolj kreativnih dogodkov doslej, ki je bil posvečen slovenskim ljudskim pesmim o oblačilih ter mojstricam šivanja in krojenja. Velik doprinos k ozaveščanju so tudi letos prispevali mediji, ki so o Dnevu v rabljenih oblačili poročali več kot 50-krat. 

Hvala vsem, ki ste v svojih polnih koledarjih že tretje leto zapored našli čas za udejstvovanje ob Dnevu v rabljenih oblačilih. Želimo si, da bo v prihodnjih letih zgled iz mladih prešel še na odločevalce, ki imajo v rokah platno in niti naše prihodnosti. Ta bo lepša in bolj zelena, če bomo čim več dni posvetili okolju prijazni garderobi.