Avtor: Katja Sreš, dne 10. january 2023, 09:01

Saj vemo, kako je z novoletnimi zaobljubami. Večinoma so obsojene na propad. Bi tokrat poskusili nekaj drugega? Namesto da se obljub 100 % držimo en teden, jih imejmo raje vsaj delno v mislih celo leto. Še lažje bo, če jih zapišemo in se jih lotimo po korakih z jasno določenimi cilji. Ker o dietah in športnih podvigih nimamo pojma, smo za vas pripravili nekoliko drugačen seznam.

Udeležite se vsaj kakšne izmenjevalnice 

Ekologi brez meja bomo v tem letu še več govorili o ponovni uporabi. Ponovno načrtujemo festival, ohranjamo Manj je več miselnost in se še posebej veselimo 23. aprila, ko se bomo spet oblekli v rabljena oblačila. 

Dodajte vsaj kakšnega novega mojstra na Manj je več

Osrednji slovenski portal za spodbujanje ponovne uporabe Manj je več združuje informacije o možnostih popravil, izposoje, nakupa dobrin iz druge roke in z lastno embalažo. Verjamemo, da je teh priložnosti v Sloveniji še veliko več, ki bodo brez vaših informacij ostale spregledane. 

mojster

 

Namestite nalepko, ki pismonoši prepoveduje vročanje nenaslovljene oglasne pošte

Se spomnite, da smo pred leti objavili raziskavo o tem, koliko nenaslovljene oglasne pošte pride v naše nabiralnike? Takrat je bil rezultat 30 kg/gospodinjstvo/leto. Letos jeseni bomo akcijo ponovili, vas pa že zdaj vabimo, da na nabiralnike namestite majhno rumeno nalepko, ki jo dobite v vseh poštnih poslovalnicah.

Očistite svoj-e-naprave

Udeležite se najlažje čistilne akcije na svetu! Čas na kavču s telefonom v roki izkoristite za izbris nepotrebnih aplikacij, odjavo od neželnih e-novic in razmislek, ali je foto motiv iz desetih različnih zornih kotov res potreben. 

Napišite vsaj eno pismo

Na najpreprostejše ukrepe pogosto niti ne pomislimo. Kaj bi rekli, če vam povemo, da lahko za okolje poskrbite tudi tako, da drugim pokažete, kaj bi morali narediti? Podjetja in odločevalci namreč prav tako pogosto ne pomislijo na najpreprostejše ukrepe. Napišite jim pismo ali elektronsko sporočilo s pozivom za podporo kavcijskemu sistemu, odstranjevanje nepotrebnega sloja embalaže, umestitev bolj okolju prijaznih izdelkov na trgovske police …  

Izberite si vsaj en izdelek in ga nakupujte z lastno embalažo

Ko govorimo o preprečevanju nastajanja odpadkov, najpogosteje slišimo, da se to ne da, ker so trgovske police polne (v plastiko) zapakiranih izdelkov. Drži, več kot polovica gospodinjskih dobrin, ki najpogosteje pristanejo v naših nakupovalnih košaricah je zapakirana v plastiko, ki se jo večinoma ne da reciklirati. Drži pa tudi, da marsikaj že lahko kupimo z lastno ali v povratni embalaži, sploh če zavijemo na tržnico, do sosednjega kmeta ali v manjšo prodajalno. Zakaj ne bi branjevi vrnili tiste škatle od jajc in kolerabo namesto v plastično vrečko položili neposredno v cekar? Tudi konvencionalne trgovine se vedno bolj odpirajo za zero waste prakse in nudijo določeno pijačo v povratnih steklenicah, na postrežnih oddelkih pa omogočajo uporabo lastne embalaže. Izberite si en izdelek, ki ga pogosto nakupujete, in poskusite to leto brez embalaže!

S konkretno akcijo obeležite katerega od okoljskih dni

Klasikam, kot so Dan Zemlje, Dan okolja itd. smo v preteklih letih že dodali nekaj novih priložnosti za akcijo in ozaveščaje. Dnevu v rabljenih oblačilih, Slovenskemu in svetovnemu dnevu brez zavržene hrane, se bo kot kaže letos na koledarju pridružilo še nekaj novih okoljskih dni, med njimi tudi mednarodni Zero waste dan. Ekologi brez meja se trudimo, da s konkretnimi idejami opozorimo skoraj na vsakega, ki bi lahko imel vpliv na zmanjšanje količine odpadkov. Izberite najljubšega in ga obeležite!