Avtor: Aleš Pungerčar, dne 13. june 2019, 10:06

Ekologi brez meja smo pogledali v ozadje zgodbe o plastičnih zamaških, o kateri je zadnje tedne veliko govora. Zbiranje plastičnih zamaškov pri nas predstavlja eno izmed oblik pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Dosedanji prevzemnik je napovedal prenehanje odkupovanja zamaškov, uradno zaradi spremembe proizvodnih pogojev. A obstaja tudi verjetnost, da dejavnost ni profitabilna ali pa novim lastnikov družbena odgovornost ni tako pomembna kot prejšnjim. Vseeno pohvale prejšnjim lastnikom in podjetju, da so v dobrih 10 letih odkupili 3400 ton zamaškov in donirali skoraj 950.000 € evrov ter tudi organizatorjem zbiranja za ves trud, ki ga vlagajo v ta projekt.

Določena problematika prevzemanja zamaškov izhaja tudi iz dejstva, da so nekateri posamezniki to videli kot možnost zaslužka, plastične zamaške prodajali po par kilogramov naenkrat z željo plačila celo na roko. Tako zbiranje je vprašljivo iz zakonodajnega vidika, saj morajo zbiralci odpadkov imeti okoljevarstveno dovoljenje, kar ureja Uredba o odpadkih, hkrati pa smo že v coni sive ekonomije in nelegalnih plačil.

Večina zamaškov je narejena iz PP ali PE plastike, kar pomeni, da jih je treba pred reciklažo sortirati. Različnih vrst plastik se med seboj ne sme mešati, saj reciklat izgubi na kvaliteti in ni več uporaben kot surovina za nove izdelke. Cena odkupa je bila v letu 2016 260 €/t. Glede na majhno maso vsakega zamaška to predstavlja izredno velik volumen.

bottle-caps-bright-close-up-761297 compressed

Po drugi strani nam zbiranje zamaškov do neke mere nudi vpogled, kolikšna količina plastenk se proda pri nas. Plastenke so večinoma narejene iz PET plastike in je delež reciklaže med vsemi vrstami plastike najvišji. Je pa popoln nesmisel kupovati npr. vodo v plastenkah, saj živimo na enem izmed najbolj vodno bogatih območij na Svetu, za sladke pijače v plastenkah pa tako že vemo, da zaradi visokih vsebnosti sladkorja ne sodijo v skupino zdravih pijač.

Prenehanje zbiranja zamaškov zagotovo ne bo prispevalo k zmanjševanju plastike v okolju, najbrž pa je zatajila tudi družbena odgovornost tega podjetja. Podjetje smo sicer kontaktirali za dodatna pojasnila pa jih nismo prejeli.

Odkup po tržni ceni je zaenkrat ponudilo podjetje Omaplast d.o.o., ki so pripravljeni ceno tudi dvigniti, kadar bi se razmere na trgu izboljšale.

Piše: Aleš Pungerčar