Avtor: Katja Sreš, dne 11. april 2022, 15:04

Ob letošnjem prvem aprilu smo se pohecali iz naši sledilcev na Facebooku z objavo, da je občina Škofja Loka edina v Sloveniji, kjer ne zavržejo prav nič hrane. Eden v nizu komentarjev se je obregnil tudi ob pregovorno gorenjsko varčnost. Dejstvo je, da z odgovornim ravnanjem z viri in odpadki prihranimo in glede na to da večina naših zero waste občin prihaja prav iz Gorenjske, bo v pregovorni varčnosti očitno nekaj resnice. Šalo na stran, pred nami je nov izziv, ki ga je sprožilo enotedensko raziskovanje prehranjevalnih in nakupovalnih navad škofjeloških gospodinjstev v programu Hrana svoje mesto najde.

2, 4 in 6-članska gospodinjstva so se pri ravnanju s hrano dobro odrezala, smo pa skupaj ugotovili, da obstaja še veliko priložnosti za izboljšave na področju pravilnega odlaganja in ponovne uporabe neužitnih ostankov živil, zato v nadaljevanju podajamo nekaj koristnih nasvetov in idej.

Olupki citrusov

Udeleženka tedenskega izziva jih pred zavrženjem v zimskem času postavi na radiator in na tak način poskrbi za omamne praznične dišave. Poleg prijetnih vonjav pa so koristni tudi pri čiščenju - z njimi lahko očistimo lesene deske ali pa jih uporabimo za pripravo domačih čistil (za 1-2 tedna jih namočimo v alkoholni kis in nato pripravimo mešanico z vodo v razmerju 50:50). 

Kavne usedline

O kavnih usedlinah smo v lanskem letu veliko razmišljali. Pripravili smo ‘naredi sam’ nasvete za ponovno uporabo tega koristnega vira, ki nam pomaga skriti praske na pohištvu, obogatiti kompost in se znebiti neprijetnih vonjav. Prav tako so ostanki kave odlična surovina za pripravo domačega pilinga in gnojila (2 skodelici usedlin zmešamo s petimi litri vode in pustimo stati). 

Bananini olupki

Tudi bananine olupke lahko uporabimo kot naravno gnojilo. Olupek postavimo pod lonček z rastlino (še posebej bodo navdušene orhideje) in jo zalivamo kot običajno. Poleg tega lahko pred zadnjo postajo v bioloških odpadkih olupke izkoristimo še za negovanje usnjenih izdelkov - čevlji bodo kot novi, preverjeno!

Jajčne lupine

Jajčne lupine so odličen vir mineralov, ki jih rastline potrebujejo za rast, zato vam svetujemo, da jih ne zavržete, ampak zmeljete na čim bolj drobne košče in dodate v zemljo. Podobno lahko storite z zemljo v okolici, ki jih napadajo škodljivci, kot so polži. Ne sodijo pa lupine le na vrt - uporabite jih lahko npr. kot pripomoček pri čiščenju težko dostopnih delov steklenic, vaz itd. 

Čaj

Upamo sicer, da se ne poslužujete več čajnih vrečk (naša analiza je pokazala, da je to najbolj neracionalno pakiran izdelek, prav tako pa je vir mikroplastike), a če jih že imate, jih lahko tudi ponovno uporabite. 5-10 čajnih vrečk zmešajte s tremi litri vode in mešanico uporabite za čiščenje temnejših lesenih površin in pohištva. Uporabne so tudi kot loščilo za čevlje in odstranjevanje neprijetnega vonja z vaših rok.

Olupki ostalih vrst sadja in zelenjave

Svetujemo vam, da zelene odrezke zelenjave shranite in uporabite za pripravo domače jušne osnove. S tem boste koristno uporabili ostanke in se izognili nakupu pakirane, ‘umetne’ osnove. V velikonočnem času se trgovske police polnijo z najbrž najbolj ‘neumnim’ izdelkom - olupki čebule za barvanje pirhov. Raje jih ‘pridelajte’ doma in shranite za tovrstno uporabo. Olupke jabolk in krompirja lahko uporabite za pripravo domačega in bolj zdravega čipsa (pri 200 stopinjah celzija pečete do zlato rjave barve), olupke jabolk in breskev pa lahko ponovno uporabite v marmeladi. 

Če ste v praksi preizkusili še kak recept, ga lahko z nami delite na info@ocistimo.si